Pesta

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Pesta i trappen, T.Kittelsen 1896

Pesta var i norsk folketro personifiseringen av svartedauden. Hun skulle være kledd i svart og gikk fra gård til gård og bragte sykdommen med seg dit hun dro. Hun hadde med seg en sopelime og en rive. Hvis hun kom med sopelimen, ville alle på gården dø. Hvis hun kom med riven, ville noen overleve.

Den norske tegneren og maleren Theodor Kittelsen mente å ha møtt henne under sitt opphold i Nord-Norge. Han laget en tegning av henne som han tok med i sin bok om svartedauden. Boken forelå i manuskript 1896, men kom ut 1902.


Under svartedauden i Norge ble det skrevet en hel rekke med sagn om Pesta. Et av disse handlet om en ferjemann. Han var ute med båten sin, da noen plutselig ropte for skyss. Mannen rodde bort til kaien, hvor det stod en gammel dame - det var ikke en vanlig gammel dame, for det var Pesta. Mannen sa med skjelvende stemme: "Jeg skal ro deg over hvis jeg bare slipper unna svartedauden". Hun kikket ned i den store boken hun bar på, og svarte: "Du slipper ikke unna, men du kan i alle fall få dø en rolig død". Hun steg om bord i båten og satte seg i den andre enden. Da ferjemannen kom hjem igjen var han veldig trøtt og sliten. Han la seg nedpå og sovnet, men våknet aldri igjen.

Se også[rediger | rediger kilde]