Persaunet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Persaunet
Persaunet leir
Basisdata
BydelØstbyen
KommuneTrondheim
Grenser tilTyholt, Valentinlyst, Bromstad, Rosenborg, Dalen, Strindheim
NavnebakgrunnFra navnet Per (Peder, Peter) og norr. auðn, ødegård
Beliggenhet
Kart
Persaunet
63°25′46″N 10°26′37″Ø

Persaunet er en bydel i Trondheim som grenser til Tyholt i sør, Lade i nord, Strindheim i øst og Rosenborg i vest. Persaunet er i dag preget av eneboliger med generelt store havearealer. Mest kjent på Persaunet er kanskje den nedlagte militærleiren Persaunet leir, og restauranten Tregården. På Persaunet ligger også studentbyen Camp Trondheim.

Avstanden fra Persaunet til Trondheim sentrum med bil er 3,8 km. Til fots er avstanden 2,7 km.[trenger referanse]

Historie[rediger | rediger kilde]

Navnet kommer av mannsnavnet Per (Peder, Peter) og norr. auðn, ødegård. Gården er først nevnt i 1590 og lå trolig under Bakke kloster. I 1647 var gården under eie av borgermester Lauritz Bastiansen Stabell. Fra 1917 hørte gården til Strinda kommune, som bygde aldershjem og sykehus i området.

Om lag 20 dekar av eiendommen ble brukt av okkupasjonsmakten under andre verdenskrig. Det ble da oppført en militærleir her, som senere gikk under navnet Persaunet leir. I 1945 ble leiren overtatt av Forsvaret, og Persaunet leir fikk en sentral militær tilstedeværelse frem til 2002 med tilhold av blant andre Trøndelag Sjøforsvarsdistrikt, Sør-Trøndelag Hjemmeverndistrikt, og Vernepliktsforvaltningen Trøndelag mfl.). I 2002 ble virksomheten i leiren delvis avviklet, med unntak av Luftkrigsskolen med tilhold på høydedraget Kuhaugen i umiddelbar nærhet.

Litteratur[rediger | rediger kilde]