Perlemorskjoldbille

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Perlemorskjoldbille
Nomenklatur
Cassida nobilis
Linnaeus, 1758
Populærnavn
perlemorskjoldbille[1]
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
FamilieBladbiller
UnderfamilieSkjoldbiller
Økologi
Habitat: urterike enger
Utbredelse: finnes i Norge

Perlemorskjoldbille (Cassida nobilis) er en bille som tilhører familiegruppen bladbiller (Chrysomelidae).[2] Den lever på ulike planter, blant annet i plantegruppen Caryophyllaceae.

Perlemorskjoldbille er mellom 4-5,5 mm lang. Den har en blekbrun grunnfarge på hode, halsskjold (pronotum) og dekkvingene. Halsskjoldet har tett og fin punktur og er like bred som dekkvingene. Dekkvingene er mørke langs sømmen (midtlinjen), Inntil det mørke feltet er en perlemorsfarget langsgående flekk. Kroppen er svært bred, noe flat og oval, den skjuler både hodet og beina. Beina er lyse, noe gulfarget. Den ligner litt på Cassida flaveola, men kan skilles fra denne på halsskjoldets punktur.

Både larvene og de voksne (imago) billene lever av å spise blad på næringsplanten. De sitter tett inntil planten og det store flate halsskjoldet og dekkvingene gjør at billen kan være svært vanskelig å oppdage.

Perlemorskjoldbille tilhører gruppen av insekter med fullstendig forvandling (holometabole insekter), som gjennomgår en metamorfose i løpet av utviklingen. Larvene er radikalt forskjellige fra de voksne i levevis og i kroppsbygning. Mellom larvestadiet og det voksne stadiet er et puppestadie, en hvileperiode, der billens indre og ytre organer endres.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 6. september 2020. Besøkt 6. september 2020. 
  2. ^ «Artsdatabankens navneopplysninger med artstre». Artsdatabanken. 6. september 2020. Besøkt 6. september 2020. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Lindroth, C.H. 1993. Våra skalbaggar och hur man kãnner igen dem (opptrykk av opprinnelig tre hefter (1942-1945. Bonnier forlag.) Fãltbiologerna. ca. 240 sider. ISBN 91-85094-722

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata