Hopp til innhold

Percy Spencer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Percy Spencer
Født9. juli 1894[1]Rediger på Wikidata
Howland
Død8. sep. 1970[2]Rediger på Wikidata (76 år)
Newton
BeskjeftigelseIngeniør, oppfinner Rediger på Wikidata
NasjonalitetUSA
Medlem avAmerican Academy of Arts and Sciences
UtmerkelserNational Inventors Hall of Fame (1999)[3]

Percy Spencer (født 9. juli 1894 i Howland i Maine, død 8. september 1970) var en amerikansk ingeniør og oppfinner. Han ble kjent som oppfinneren av mikrobølgeovnen.

Hans far døde i 1897 da Spencer var tre år gammel, og hans mor forlot ham kort tid senere. Han bodde sammen med en tante og onkel etter dette. Spencer ble aldri uteksaminert fra grunnskolen, men begynte som lærling da han var 12 år gammel. Han vervet seg til den amerikanske marinen i 1912, hvor han lærte seg telegrafi. På 1920-tallet begynte han å jobbe for Raytheon Company.

Raytheon produserte i 1941 17 magnetroner per dag. De ble brukt til å generere mikrobølgesignalene som utgjør kjernemekanismen i radar. Mens han arbeidet der utviklet Spencer en mer effektiv måte å framstille dem på, ved å stanse ut og lodde sammen magnetrondelene, i stedet for å framstille dem enkeltvis med maskinverktøy. Hans forbedringer bidro til at produksjonen kunne økes til 2 600 magnetroner per dag.[trenger referanse] Han mottok utmerkelsen Distinguished Public Service Award fra marinen for sitt arbeid.

I 1945 oppdaget han at en sjokoladeplate han hadde i lomma smeltet mens han sto foran en magnetron i drift. Han prøvde deretter med popcorn foran magnetronen, og det poppet snart over hele rommet. Utviklingen av mikrobølgeovnen fulgte av disse observasjonene, og i 1947 ble en kommersiell ovn solgt av Raytheon.

Han ble senere Senior Vice President og styremedlem i Raytheon. Han fikk i alt 300 patenter i løpet av sin karriere i Raytheon,[trenger referanse] og en av selskapets bygninger er oppkalt etter han.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Social Networks and Archival Context, SNAC Ark-ID w6ht672t, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Library of Congress Authorities, besøkt 24. august 2019[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ www.invent.org[Hentet fra Wikidata]