Hopp til innhold

Per Tofte

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Per Tofte
Født24. jan. 1935[1]Rediger på Wikidata (89 år)
Sør-Fron
BeskjeftigelseSkuespiller Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge
IMDbIMDb

Per Tofte (født 24. januar 1935) er en norsk skuespiller. Han har filologisk embetseksamen med fransk hovedfag og debuterte på Trøndelag Teater Tofte har arbeidet ved teatrene i Trondheim, Oslo, Stavanger og ved Riksteatret. Han var den første Peer Gynt på Gålå, en del av Peer Gynt-stemnet, han tok initiativ til den første forestillingen av Peer Gynt der i 1989 og spilte tittelrollen de første seks somrene. Tofte har mottatt kulturpris for Gudbrandsdalen.

Tofte turnerte med egen enmannsforestilling av Peer Gynt for Riksteatret og i Frankrike og fremførte sin egen kabaret-forestilling Peer, du lyver for turné ogi produksjon for NRK TV. I 2000 og 2001 spilte han 100 forestillinger på Théâtre Marigny i Paris av La dame aux Camélias. Av andre roller han har spilt er blant andre Byfogd Stockmann i En folkefiende, Gamle Ekdal i Vildanden, Ludvig XIII i De tre musketerer, faren i Ballerina, Anton Tsjekhov i Tsjekhov-Tsjekhova og Orlando i As You Like It. Han spilte i en rekke norske filmer fra slutten av 1960-tallet, blant annet hovedroller i Døden i gatene, Lukket avdeling og 3. Han har også spilt i blant annet God natt da, elskede i 2008, Jag etter vind i 2013, Lilyhammer i 2014, Valkyrien i 2016, Best før... i 2016 og Roeng kommune i 2016.

Per Tofte avsluttet sin teaterkarriere 87 år gammel i 2022 i Kirsebærhagen på Rogaland teater. Tofte er æresmedlem i Norsk Skuespillerforbund.

Filmografi

[rediger | rediger kilde]

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ sceneweb.no[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]