Per Hjort Albertsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Per Hjort Albertsen
Født27. juli 1919
Trondheim
Død12. august 2015 (96 år)
Trondheim
Utdannet ved Norges tekniske høgskole
Beskjeftigelse Komponist
Nasjonalitet Norge
Utmerkelse Kongens fortjenstmedalje, Trondheim kommunes kulturpris (1989)
PeriodeSamtidsmusikk
Sjangre/
former
Klassisk musikk

Per Hjort Albertsen («Pjort») (født 27. juli 1919 i Trondheim, død 12. august 2015 samme sted[1]) var en norsk komponist og organist. Han var utdannet både arkitekt og organist.

Han virket som organist i Vår Frue kirke i Trondheim fra 1947–68, før fire år som universitetslektor ved Musikkvitenskapelig Institutt, Universitetet i Trondheim. I 1972 ble han rektor ved Trøndelag musikkonservatorium.

Albertsen dirigerte Trondhjems studentersangforening fra 1958 til 1979, og satte i disse årene sterkt preg på korets virke både som dirigent og gjennom sin komponistvirksomhet.

Utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Albertsen mottok en rekke utmerkelser. Han var innbudt livsvarig medlem av Studentersamfundet i Trondhjem. Her ble han i 1964 lambslaat til ridder av De Sorte Faars Ridderskab, og mottok i 2008 storkorset, samtidig som han ble Cantzler Emeritus, og fikk tittelen «Storinquisitor til Vuku og Vinne Abbedier». Han var også innehaver av storkorset til Trondhjems studentersangforenings orden, Vrangstrupen. I tillegg var han ridder av Studentersamfundets Interne Teaters orden, Den Gyldne Kat og siden 1954 ridder av Polyhymnia, Musikerlåftes ridderorden. Til 70-årsdagen fikk Per Hjort Albertsen tildelt Trondheim bys kulturpris og Kongens fortjenstmedalje i gull.

Verk[rediger | rediger kilde]

Han har komponert en rekke verker for både mannskor og blandakor, samt orgelverker og ymse symfoniske verker.

Utgivelser[rediger | rediger kilde]

Siste utgivelse/CD med verk av Per Hjort Albertsen ble utgitt av pianist Lisbeth Skogen i Trondheim sommeren 2012.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

1919]]