Hopp til innhold

Pentland Firth

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Øya HoyOrknøyene sett fra Pentland Firth

Pentland Firth (skotsk-gælisk: An Caol Arcach, «Orkadiske sund) er et sund mellom Orknøyene og Skottland. Det er egentlig et stred eller sund, og ikke en fjord (firth = fjord). Det skiller Orknøyene fra Caithness i nordlige Skottland.

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Kart over Pentland Firth og tilknyttet landområder.

Navnet er antatt å være en forvanskning av det norrøne Petlandsfjörð,[1] i betydningen «Petlandsfjord» eller «Piktlandsfjord»,[2] en henvisning til den eldre befolkningen, piktere, i området. Navnet er ikke beslektet med Pentland Hills i nærheten av Edinburgh.

Før den norrøne bosetningen fra Norge på Orknøyene, var sundet kjent som «orkenes hav» (engelsk: Sea of Orcs), en referanse til den piktiske stammen som bodde på øyene. Deres maritime dyktighet var slik at det var også tilfeller av dette navnet som refererte til havområder for hele vestkysten av Skottland og ned til Kintyre. En versjon av Historia Brittonum fra 800-tallet uttrykte at «britonene fylte opprinnelig hele øya med deres folk fra Den engelske kanal og til orkenes hav.»[3]

Geografi[rediger | rediger kilde]

Ved Caithness, på den sørlige siden av sundet, som strekker seg fra Dunnet Head i vest til Duncansby Head i øst, mens det på Orknøyene og nordlige siden av sundet strekker det seg fra Tor Ness på Hoy til South Ronaldsay i øst.

Midt på sundet er de to øyer, Stroma og Swona. Den mindre gruppen med ubebodde øyer eller skjær, Pentland Skerries, ligger i øst. Øyene Hoy og South Ronaldsay grenser til sundet i nord og er deler av Orknøyene.

Den nordligste punktet på det skotske fastlandet er Dunnet Head. Det berømte John o' Groats, det nordligste stedet i Storbritannia er også på Caithness’ side, og det samme er byen Thurso og havnen Scrabster i Thursobukten.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Anderson, Joseph, red. (1893): Orkneyinga Saga. Oversatt av Jón A. Hjaltalin & Gilbert Goudie. Edinburgh. James Thin and Mercat Press (opptrykk 1990). ISBN 0-901824-25-9
  2. ^ Peterson, Niels Matthias (1837): Bidrag til en oldnordisk geographisk ordbog: tilligemed en forudskikket udsigt over tidsregningen i oldnordiske sagaer, Kongelige Nordiske oldskriftselskab (Danmark), s. 424. Sitat: «...gamle Navn, Petland eller Piktland, sindes endnu i Petlandsfjord...»
  3. ^ Watson, W. J. (1994): The Celtic Place-Names of Scotland, s. 62-63

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Watson, W. J. (1994): The Celtic Place-Names of Scotland. Edinburgh; Birlinn. ISBN 1-84158-323-5. Første gang utgitt i Edinburgh; The Royal Celtic Society, 1926.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]