Penryn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Penryn
Penryn
Land Storbritannia Storbritannia
Konst. land England England
Distrikt: Carrick
Admin. grevskap: Cornwall
Seremon. grevskap: Cornwall
Status By (town)
Befolkning 6 227 (2001)

Penryn (kornisk Pennrynn) er en by i Cornwall, England. Den ligger ved, og har navn etter, elven Penryn. Byen er nå praktisk talt en forstad til Falmouth, men var tidligere en viktig havneby, og eksporterte granitt og tinn.

Byen ble grunnlagt i 1216, og er dermed en av de eldste i Cornwall. Innen det 15. århundre hadde den blitt en viktig havn. Innen det 17. århundre gikk mye av handelen med kornisk tinn og kobber over Penryn, og tidlig i det 19. århundre ble det anlagt granittbrudd ved elven. Store mengder sten ble sendt til byggeprosjekter både ellers i Storbritannia og i utlandet.

Penryn er fortsatt en travel by, mens har bevart mye av sitt gamle preg. Mange av bygningene er fra tudortiden, jakobeisk tid og georgiansk tid, og byen blir regnet som bevaringsverdig nærmest i sin helhet fordi den har et unikt bybilde. Et museum i rådhuset illustrerer byens historie.

Deler av Exeter University holder til i utkanten av Penryn, og det er planer om å utvide både studiestedet og antallet studentboliger.


Commons-logo.svg Commons: Kategori:Penryn, Cornwall – bilder, video eller lyd