Peeping Tom – En tyvtitter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Peeping Tom – En tyvtitter
orig. Peeping Tom
Carl.boehm.jpg
Generell informasjon
GenreSlasher-film, skrekkfilm, thriller, kriminalfilm
Utgivelsesår1960
NasjonalitetStorbritannia
Lengde101 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiMichael Powell
ManusLeo Marks
Produsent(er)Michael Powell, Nat Cohen
MusikkBrian Easdale
SjeffotografOtto Heller
Foran kamera
MedvirkendeKarlheinz Böhm, Anna Massey, Moira Shearer, Maxine Audley, Shirley Anne Field, Pamela Green, Jack Watson, Michael Goodliffe, Brenda Bruce, Esmond Knight, Michael Powell, Miles Malleson, Nigel Davenport, Martin Miller[1]
Annen informasjon
Farve/s.hvFarge
DistributørAnglo-Amalgamated, Netflix
Budsjett125 000 GBP (£)
Premiere1960, 16. mai 1960 (Storbritannia),[2] 30. juni 1961 (Canada)[2]
Eksterne lenker

Peeping Tom – En tyvtitter,[3] (originaltittel: Peeping Tom) er en britisk spillefilm fra 1960 regissert av Michael Powell.

Sammendrag[rediger | rediger kilde]

I London møter Mark Lewis en prostituert, Dora, og filmer henne i hemmelighet med skjult kamera. Han følger etter kvinnen til leiligheten hennes, myrder henne og ser senere på filmen av det han har gjort. Neste morgen filmer Lewis politiets fjerning av liket hennes, og han later som han er en TV-reporter.

Lewis er medlem av et film-team, men han ønsker egentlig å begynne som filmskaper på egen hånd. Lewis er en sjenert, tilbaketrukket ung mann som knapt sosialiserer seg med noen utenfor arbeidsplassen sin. Han bor fremdeles i huset til sin avdøde far. Helen Stephens, en ung kvinne som bor sammen med sin blinde mor i leiligheten under hans, blir etter hvert venn med Lewis av nysgjerrighet etter at han har blitt oppdaget å spionere på hennes 21. bursdagsfest.

Mark avslører for Helen at han som barn ble brukt i sin fars psykologiske eksperimenter. Faren hans ville studere sønnens reaksjon på forskjellig stimuli, og ville filme gutten i alle slags situasjoner - til og med registrere sønnens reaksjoner når han satt sammen med moren sin på dødsleiet hennes. Faren holdt konstant øye med Mark, og hadde til og med kamera i samtlige rom i huset deres slik at han kunne spionere på sønnen sin overalt. Mark dreper Vivian, og kroppen hennes blir snart oppdaget. Politiet oppdager snart sammenhengen mellom drapene på Dora og Vivian, og Mark oppdager etter hvert at politiet har havnet på sporet av ham.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ (på cs) ČSFD, 2001, Wikidata Q3561957, https://csfd.cz 
  2. ^ a b https://www.imdb.com/title/tt0054167/releaseinfo; Internet Movie Database; besøksdato: 29. mai 2022.
  3. ^ «Filmen på filmweb.no» (norsk). Besøkt 14. januar 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]