Skjult kamera

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Skjult kamera er et kamera for stillbilder eller filmopptak som er skjult og usynlig for den eller de som blir fotografert eller filmet. Begrepet kan også brukes om opptak med slikt utstyr. Det kan være små spionkameraer eller diskret plasserte overvåkningskameraer til bruk for å spionere eller overvåke personer og aktiviteter, eller det kan være kameraer som er gjemt for å unngå å forstyrre motivet, for eksempel ved filming av dyr eller når en skal registrere «naturlige» situasjoner. Skjult kamera kan også bli brukt av journalister og andre for å dokumentere og avsløre hemmeligheter og ulovligheter.

På 1890-tallet brukte studenten Carl Størmer (1874–1957) å gå rundt i Kristiania med skjult kamera og fotografere folk han kjente. Her har han avbildet medstudent Haaken Hasberg Gran (1870–1955) utenfor Det Kongelige Frederiks Universitet omkring 1893.

Tidlige forsøk[rediger | rediger kilde]

På 1890-tallet brukte studenten Carl Størmer (1874–1957) å gå rundt i Kristiania med kamera skjult under vesten. Han fotografere folk han kjente ved å trekke i ei snor i bukselumma. Blant annet fotograferte han Henrik Ibsen. Over halvparten av de rundt 500 bildene han tok var av jenter.[1]

TV-serier med skjult kamera[rediger | rediger kilde]

Skjult kamera er også en vanlig programidé i humoristiske underholdningsprogramfjernsyn. Da arrangerer programmakerne en uvanlig situasjon eller narrestrek som forsøker å lure tilfeldige forbipasserende, og filmer menneskenes oppførsel overfor lureriene ved hjelp av skjult kamera. Opptakene blir redigert til korte, ofte ufrivillig komiske og sketsjliknende innslag som blir vist samlet i egne program. Underholdningsverdien ligger både i selve påfunnene, som kan være svært fantasifulle eller utspekulerte, og reaksjonene disse skaper. Det er flere TV-serier som sender opptak med skjult kamera, både nasjonale og internasjonale.

Norske serier[rediger | rediger kilde]

Smil til det skjulte kamera var en populær TV-serie som gikk på NRK på 1960-tallet og ble ledet av Harald Tusberg. På 1990-tallet kom Tom Sterris Skjult kamera som gikk til 1999. Skjult kamera var også en TV-serie som gikk på TVNorge vinteren 1999 med Ivar Nergaard som intervjuer. Konseptet i denne serien gikk ut på at Nergaard «tulle-intervjuet» en rekke kjendiser som trodde det var et seriøst intervju. Serien hadde premiere på TVNorge 18. februar 1999.

I 2010 ble Lurt av Karlsen sendt på TV 2. Programmet er en norsk versjon av Punk'd fra MTV.

Avlytning og tulleoppringninger[rediger | rediger kilde]

En kan på samme måte bruke skjult mikrofon for å få lydopptak av noe eller noen som ikke vet om det. Offentliggjøring av tulletelefoner til kjendiser og andre, for eksempel på plate eller i radio, er en underholdningsvariant av dette. I Norge ble blant annet komikerduoen Wesensteen kjent for å ringe opp personer anonymt eller under falskt navn og komme med morsomme henvendelser på en tilsynelatende seriøs måte.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]