Pedro Cieza de León

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Pedro Cieza de León
Fødtca. 1520[1]Rediger på Wikidata
LlerenaRediger på Wikidata
Død2. juli 1554Rediger på Wikidata
SevillaRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Oppdagelsesreisende, historikerRediger på Wikidata
Nasjonalitet SpaniaRediger på Wikidata
Signatur
Pedro Cieza de Leóns signatur

Første del av Crónicas del Venezuela

Pedro Cieza de León (født ca 1520 i Llerena i Spania, død 2. juli 1954 i Sevilla) var en spansk conquistador og forfatter. Han er først og fremst kjent for sin historie og beskrivelse av Peru, og Crónicas del Venezuela. Han skrev denne boken i fire deler, men bare den første ble publisert i hans levetid, de resterende deler ble ikke utgitt før det 19. og 20. århundre.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn, tidlig liv[rediger | rediger kilde]

Cieza de León ble født inn i en familie av jødiske konvertitter[2] rundt 1520 i Llerena, en by i sørøst - Extremadura, mindre enn 60 km fra Portugal. Selv nylig konvertert fra jødedommen til katolisismen, hadde familien god sosial status i regionen på grunn av deres nettverk og forretninger.[3]

Hans far, Lope de León var kjøpmann i byen, og hans mor, Leonor de Cazalla, var en innfødt fra Llerena. Det er lite dokumentasjon om den unge Cieza de León barndom,[3] og lite er kjent om hans tidlige liv før hans reise til Amerika.

I lys av forbudet for jøder og jødiske konvertitter til katolisismen å reise inn i de spanske koloniene bekrefte Alonso López og Luis de Torres over for Cieza de León at han ikke var forbudt å reise.[3]

I Sør-Amerika[rediger | rediger kilde]

Cieza de León deltok i ulike ekspedisjoner og hjalp til å oppdage en rekke byer. Disse aktivitetene inkluderer følgende:

 • 1536 og 1537: Ekspedisjon til San Sebastián de Buenavista og Urute sammen med Alonso de Cáceres.
 • 1539: Grunnla  San Ana de los Caballeros (Colombia), sammen med Jorge Robledo.
 • 1540: Grunnla Cartago (Colombia).
 • 1541: Grunnla  Antioquía (Colombia).
 • Han tok besittelse av en encomienda i Cartagena av India, som han ga til Sebastián de Belalcázar.
 • 1547: Cieza de León deltok i en ekspedisjon ledet av Pedro de la Tror for å støtte en kampanje mot Gonzalo Pizarros opprør.

Senere i livet og skjebnen til hans skrifter[rediger | rediger kilde]

Cieza de León var tilbake til Sevilla i Spania i 1551 og giftet seg med en kvinne som het Isabel López de Abreu.[3] Her utga han i 1553 den første delen av historien om Peru. Han døde året etter, og etterlot resten av sitt arbeid upublisert. Andre del av verket, som beskriver inkaene, ble oversatt av Clements Markham og utgitt i 1871. I 1909 kom den fjerde delen av denne med fokus på borgerkrigene blant de spanske erobrere. Den tredje delen, Crónicas del Venezuela, som omhandler oppdagelsen og erobringen av Peru av spanjolene, ble ansett som av historikere for å være tapt. Dokumentet ble slutt funnet i Vatikanets bibliotek, og historikeren Francesca Cantù utga en spansk versjon av teksten i 1979.[3]

Betydning[rediger | rediger kilde]

Selv om hans verker er historiske og omhandler hendelser i den spanske erobringen av Peru og borgerkriger blant spanjolene, ligger mye av dens betydning i hans detaljerte beskrivelser av geografi, etnografi, flora og fauna. Han var den første europeer til å beskrive noen av de innfødte peruanske dyrearter og grønnsaker.

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

 • Cieza de León, Pedro de. The Second Part of the Chronicle of Peru, translated by Clements R. Markham. London: Hakluyt Society, 1883. (reissued by Cambridge University Press, 2010. ISBN 978-1-108-01161-7)
 • Cieza de León, Pedro de. The Travels of Pedro de Cieza de León, AD 1532-50, Contained in the First Part of His Chronicle of Peru, translated by Clements R. Markham. London: Hakluyt Society, 1883. (reissued by Cambridge University Press, 2010. ISBN 978-1-108-01334-5)
 • Cieza de León, Pedro de. The War of Las Salinas, translated by Clements R. Markham. London: Hakluyt Society, 1923 (1883).
 • Cieza de León, Pedro de. The War of Quito, translated by Clements R. Markham. London: Hakluyt Society, 1913 (1883).
 • Cieza de León, Pedro de. The War of Chupas, translated by Clements R. Markham. London: Hakluyt Society, 1917 (1883).
 • Cieza de León, Pedro de. The Incas of Pedro de Cieza de León, translated by Harriet de Onis. Norman, OK: University of Oklahoma Press, 1959.
 • Cieza de León, Pedro de. The Discovery and Conquest of Peru: Chronicles of the New World Encounter, edited and translated by Alexandra Parma Cook and Noble David Cook. Durham, NC: Duke University Press, 1998.

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ www.epdlp.com[Hentet fra Wikidata]
 2. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 12. april 2009. Besøkt 25. juli 2014. 
 3. ^ a b c d e Cook, Noble David. Introduction to 1998 translation of The Discovery and Conquest of Peru: Chronicles of the New World Encounter, edited and translated by Alexandra Parma Cook and Noble David Cook. Durham, NC: Duke University Press, 1998, p. 5.