Clements Markham

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Edward Lear
Clements Markham.jpg
Clements Robert Markham
Født20. juli 1830
StillingfleetRediger på Wikidata
Død29. januar 1916 (85 år)
LondonRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Geograf, oppdagelsesreisende og forfatter
Embete
  • President of the Royal Geographical Society (1893–1905)
  • president of the Hakluyt Society (1890–)
  • secretary of the Royal Geographical Society (1863–1888) Rediger på Wikidata
Utdannet ved Westminster School[1], Cheam SchoolRediger på Wikidata
Far David Frederick Markham[1]Rediger på Wikidata
Nasjonalitet Storbritannia Storbritannia
England England
Gravlagt Kensal Green CemeteryRediger på Wikidata
MorsmålEngelsk
SpråkEngelsk
Medlem av Royal Geographical Society, Deutsche Akademie der Naturforscher Leopoldina, Royal Society (1873–)Rediger på Wikidata
Utmerkelser Kommandørridder av Order of the Bath (1896)[2], Fellow of the Royal Society, Founder’s Medal (1888)[3], RoseordenenRediger på Wikidata
Periode1800-tallet
DebutFranklin's Footsteps (1852)
Signatur
Clements Markhams signatur

Clements Robert Markham (født 20. juli 1830, død 30. januar 1916) var en britisk geograf, oppdagelsesreisende og forfatter. Han var sekretær i Royal Geographical Society (RGS) mellom 1863 og 1888, og fungerte senere som foreningens president i ytterligere 12 år. I sistnevnte virke var han hovedsakelig ansvarlig for å arrangere Discovery-ekspedisjonen i 1901-04, og for å ha satt fart på Robert Falcon Scotts karriere innen polare ekspedisjoner.

Markham begynte sin karriere som sjøkadett i Royal Naval, da han var med til Arktis med HMS «Assistance» på et av de mange søkene etter det bortkomne ekspedisjonen til Sir John Franklin. Senere tjenestegjorde Markham som geograf for India Office hvor han var ansvarlig for innsamling av Cinchonaplanter fra deres opprinnelige peruanske skoger, og deres transplantasjon i India. Dette betydde at den indiske regjeringen fikk en hjemlig kilde hvor de kunne hente ut kinin. Markham fungerte også som geograf for Robert Napiers ekspedisjonsstyrke, og var til stede i 1868 ved Magdalas fall.

Markhams viktigste oppnåelse som formann i RGS var vekkelsen av britiske interesser i antarktiske utforskninger på slutten av 1900-tallet, etter femti års pause. Han hadde sterke og bestemte meninger om hvordan de Discovery-ekspedisjonen skulle organiseres, og kjempet hardt for å sikre at det de først og fremst ble kjørt som en maritim virksomhet, under kaptein Scotts kommando. For å gjøre dette overvant han fiendtlighet og motstand fra store deler av det vitenskapelige samfunnet. I årene etter ekspedisjonen fortsatte han å styre Scotts karriere, i den grad av å forsømme eller nedsette oppnåelsen til andre samtidige utforskere.

Gjennom hele hans liv var Markham en konstant reisende og en produktiv forfatter, og hans verker inkluderer historier, reiseskildringer og biografier. Han forfattet mange artikler og rapporter for RGS, og gjorde mye redigering og oversettelsesarbeid for Hakluyt Society, hvor han også ble president. Han mottok offentlige og akademiske æresbevisninger, og ble anerkjent som en betydelig innflytelse innen faget geografi, selv om det var kjent at mye av hans arbeid var basert entusiasme fremfor stipend. Blant de geografiske trekkene som bærer hans navn er Mount Markham i Antarktis, oppkalt etter ham av Scott i 1902.

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

Hans bokutgivelser er som følgende:[4][5]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Oxford Dictionary of National Biography[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Honours: Clements Robert Markham[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Gold Medal Recipients[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Markham, Albert H. (1917): The Life of Sir Clements R. Markham. London: John Murray., s. 366–370
  5. ^ «Sir Clement Robert Markham (1830–)». Encyclopædia Britannica Eleventh Edition. 17. London and New York. 1911. s. 735. Arkivert fra originalen 6. oktober 2008. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]