Peder Jensen Galen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Peder Jensen Galen
Død16. april 1355
Gravlagt Lund domkirke
ForgjengerKarl Eriksen
EtterfølgerJacob Nielsen Kyrning

Peder Jensen Galen (død 16. april 1355) var erkebiskop i Lund i årene 1334–1355.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Peder Jensen Galen var sønn av Jens Nielsen Galen til Næsbyholm (Näsbyholm) i Skåne og Christina. Hans farbror var senere gældker eller stattholder i Danmark, Tuve Galen.[1]

Prest, erkebiskop[rediger | rediger kilde]

Peder Jensen ble kannik i Lund og i 1329 eller noe senere valgt dekan i domkapitlet.

Etter erkebiskop Karl Eriksen Galens død i 1334, ble valget av etterfølger overlatt til et femmannsutvalg, fem såkalte kompromissarier, hvorav Peder Jensen var den ene. Han ble så valgt til ny erkebiskop, et valg som han først fikk bekreftet hos paven i Avignon to år senere (27. februar 1336).[2] Årsaken til at det trakk ut med bekreftelsen vites ikke, men det er ikke kjent noe som tyder på at det var strid om selve personvalget.[trenger referanse] Sommeren 1336 var han tilbake i Lund.

Han var delaktig ved møtet i Varberg i 1343, hvor han meklet den fred frem som inntil videre sikret kong Magnus Eriksson herredømme over Skåne. Peder Jensen Galen kom derfor i den eiendommelige dobbeltstilling at han var Danmarks erkebiskop og biskop over et stift som lå under en fremmed konge. På samme tid ble det erklært fred mellom Danmark og Sverige. Erkebiskop Peder ble gjort til voldgiftsmann for utestående stridsspørsmål. Det ble også bestemt at han skulle ta Københavns slott og by med Amager og et par omliggende herreder i besittelse, inntil det ble avgjort hvilken av de to kongene disse skulle tilhøre.

I 1345 avholdt erkebiskopen an provinsialsynode i Helsingborg. Der ble det blant annet bestemt strenge straffer for vold og overgrep mot kirkens personer og eiendommer.

I sine siste år var han vitne til svartedaudens herjinger. Han døde den 16. april 1355, og ble begravet i Lund domkirke.[2]

Han ble etterfulgt i embetet som erkebiskop av Jacob Nielsen Kyrning.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Danmark Rikes Brev 1361-1363». leinys.se. Besøkt 6. februar 2018. 
  2. ^ a b C. Weeke (1891). «Galen, Peder». Dansk biografisk Lexikon, Bricka. Gyldendalske Boghandels Forlag (F. Hegel & Søn). Besøkt 6. februar 2018.