Peder Griis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Peder Griis
Født15. århundreRediger på Wikidata
Nasjonalitet DanmarkRediger på Wikidata

Peder Griis også benevnt Peder Gris (født før 1495, død etter 1502) var en dansk adelsmann som satt som sjef på Hovinsholm og Kanestraum (på den tid bare kalt Strøm), såvel som Akershus slott og festning.

Han var sønn av riksråd Joachim Griis som satt på Holmegård 1460–1497 og døde en gang etter 1473.[1] Faren var en av de fire danske Griiseslektene som døde ut på 16- og 1700-tallet; denne var fra Griisene fra Nordrup. Broren til Peder Griis var Hans Joachimsen Griis, og den som overtok og drev Holmegård 1497–1505.[trenger referanse] Peder Griis var inngiftet i den norske adelen omkring 1499 da han ektet fru Kirsten Gaute/Gudesdatter Kane (1460–1520), datter av riksråd Gaute Nikulasson Kane på Kanestraum (Nordmøre) og enke etter herr Svein Galle. Datteren Eline ble gift med Erik Eriksson Gyldenhorn, lagmann i Oslo.

På 1490-tallet satt han på Hovinsholm, en gård på Helgøya i Mjøsa.I 1495 var han lensmann i Tunsberg. Året etter ble svogeren, lensherre Arild Kane drept av bøndene på BorgundSunnmøre. Peder Griis overtok nå herresetet KanestraumTingvoll i dagens Møre og Romsdal. Det kan tenkes at Knut Alvsson hadde en finger med i drapet på svogeren siden de to hadde støttet Henrik Krummedike i striden med Knut Alvsson, blant annet på grunn av en slektsfeide som hadde vært mellom familiene siden midten av 1450-årene.

Det var i 1499 at kong Hans utnevnte Peder til høvedsmann på Akershus slott og festning etter Knut Alvsson. Det var Alvsson som ledet an da Griis ble avsatt tre år senere etter en tid under beleiring. Alvsson ble drept i 1502. Hva Griis gjorde så er uklart. Dattera Eline og hennes Erik overtok i alle fall på Kanestraum. Hvor lenge han eide Hovinsholm er usikkert, men i 1524 var den eid av stesønnen Olav Galle som var sønn av Kirsten og Svein.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Terje Bratberg, Griis (slekt fra Sjælland) Arkivert 6. oktober 2014 hos Wayback Machine. i Store norske leksikon.
historiestubbDenne historierelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.