Hopp til innhold

Paulie

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Paulie
orig. Paulie
Generell informasjon
SjangerFamilie
Komedie
Drama
Utgivelsesår17. april 1998
Prod.landUSAs flagg USA
Lengde91 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiJohn Roberts
ProdusentMark Gordon
Gary Levinsohn
Allyson Lyon Segan
ManusforfatterLaurie Craig
MusikkJohn Debney
SjeffotografTony Pierce-Roberts
KlippBruce Cannon
Foran kamera
MedvirkendeJay Mohr
Tony Shalhoub
Gena Rowlands
Cheech Marin
Bruce Davison
Trini Alvarado
Annen informasjon
Budsjett23 000 000 dollar
Totalomsetning26 875 268 dollar
Prod.selskapDreamWorks Pictures
Eksterne lenker

Paulie er en amerikansk familiefilm fra 1998. Den handler om papegøyefugler kalt Paulie. Film ble utgitt på video i 1998 av DreamWorks Home Entertainment.

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Filmen handler om en intelligent snakkende fugl, som heter Paulie og hans lange søken for å returnere til hans opprinnelige eier. Misha Vilyenkov (spilt av Tony Shalhoub) en innvandrer fra Russland og tidligere litteratur-lærer, er bosatt i Amerika og arbeider som vaktmester på et laboratorium som arbeider med dyreforsøk. Ved laboratoriet møter han Paulie, og blir sjokkert over å høre Paulie snakke flytende engelsk. Deretter snakker ikke Paulie et eneste ord, når Misha bringer andre dit for å være vitne til den snakkende fuglen. Misha overtaler Paulie til å fortelle sin historie ved å tilby ham mango.

Paulie forteller Misha om sin opprinnelige eier, en liten jente ved navn Marie som sliter med stamming. Historien overgår til en flashback hvor Paulie er en liten baby-fugl. Marie samarbeider med en logoped for å lære seg å snakke bedre, og Paulie begynner etter hvert å snakke også. Han begynner med å forstå betydningen av ord, og lærer seg mer komplekse setninger. Maries far Warren (spilt av Matt Craven) en soldat, kommer hjem fra Vietnam og tror at Paulie ikke hjelper Marie. Faren er sint over det nære båndet mellom Paulie og Marie, og deres felles fremgang i tale-utviklingen.

Faren ønsker at Marie skal glemme Paulie, og han gir henne en katt i stedet. Men katten og Paulie kommer ikke overens. Paulie overføres fra en eier til en annen, og til slutt havner han hos en pantelåner, hvor fuglen bruker tiden sin på å fornærme kundene. En dag kommer en kunde ved navn Benny som viser interesse for Paulie, som tror at han kan tjene penger på fuglens evne til å snakke. Men før Benny rekker å kjøpe fuglen, blir den kjøpt av Ivy med den hensikt å reformere fuglens frekke personlighet. Ivy blir venn med fuglen, og godtar å hjelpe Paulie med å finne Marie som har flyttet til Los Angeles. Men når Ivy mister synet, bestemmer Paulie seg for å bli værende og ta seg av henne.

Når Ivy dør, fortsetter Paulie reisen på egen hånd. I Los Angeles slutter Paulie seg til en gruppe fugler eid av en musiker, Ignacio. På en av forestillingene kjenner Benny ham igjen, og ønsker å kjøpe Paulie fra Ignacio. Han takker nei til tilbudet, og Benny kidnapper Paulie. Under Bennys innflytelse begynner Paulie med kriminalitet. Paulie blir senere brakt til hans nåværende hjem, hvor ansatte og forskere blir forbløffet over hans intelligens. De utsetter ham for testing, men lover at han snart skal bli gjenforent med hans opprinnelige eier - Marie.

Men Paulie oppdager at han har blitt løyet for. Institusjonen har bestemt seg for å beholde ham. Så Paulie nekter å samarbeide med flere tester, og ydmyker Dr. Reingold, sjefen for instituttet, foran sine vitenskapelige kollegaer ved å oppføre seg som en vanlig papegøye og deretter fornærme ham. Som et resultat blir vingene hans klippet, og han blir til slutt fengslet i en kjeller når han begynner å bite vitenskapsfolkene. Misha blir rørt av Paulies historie, bestemmer seg for å si opp jobben sin, og forsøker å løslate Paulie for å ta ham med til Marie.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata