Patricia Routledge

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Patricia Routledge
Født 17. februar 1929
Birkenhead
Utdannelse University of Liverpool, Bristol Old Vic Theatre School, Q4916430, Q6820556
Nasjonalitet Storbritannia
Utmerkelser kommandør i den britiske imperieorden, Tony Award for Best Actress in a Musical, Q6500775
IMDb IMDbRedigere på wikidata

Katherine Patricia Routledge (født 17. februar 1929) er en engelsk skuespillerinne, mest kjent fra rollen som «Hyacint Bucket» i TV-serien Høy på pæra. Før Høy på pæra hadde Routledge en karriere innen teater, og da spesielt i musikaler i Storbritannia og USA på 1960- og 70-tallet.[1]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Routledge ble født i Birkenhead i Cheshire i 1929. Etter fullført utdanning ved Birkenhead High School og Universitetet i London, begynte hun sin skuespillerkarriere ved Liverpool Playhouse. Hun studerte også ved Bristol Old Vic Theatre School.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Teater[rediger | rediger kilde]

Routledge har opptrådt i en mengde sceneproduksjoner, blant annet Little Mary Earnest, Noises Off, The Importance of Being Earnest og The Solid Gold Cadillac. Hun hadde sin debut på Broadway i 1969, i musikalen Darling of the Day, en opptreden hun vant en Tony-pris for.

Etter Darling of the Day hadde Routledge roller i flere mindre suksessfulle produksjoner.

Film og TV[rediger | rediger kilde]

Routledge har opptrådt i flere TV-serier, blant annet Coronation Street og Høy på pæra. I Høy på pæra hadde hun rollen som den fisefine «Hyacint Bucket» (som krevde at folk uttalte etternavnet hennes som Bouquet) som er kjent for sine «middager i lyset av stearinlys».

I 1996 fikk hun hovedrollen i en annen TV-serie, Hetty Wainthropp Investigates, der Dominic Monaghan hadde rollen som hennes assistent.

I 1993 ble Routledge utnevnt til offiser av Order of the British Empire, og i 2004 ble hun forfremmet til kommandør av samme orden.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Patricia Routledge - Unsung Heroines». Musical Theatre.net. Besøkt 2. februar 2007. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]