Pathfinder (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Pathfinder
orig. Pathfinder
Generell informasjon
Utgivelsesår2007
Prod.landUSA
SpråkAmerikansk
Bak kamera
RegiMarcus Nispel
Foran kamera
MedvirkendeJay Tavare
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

Pathfinder er en amerikansk film fra 2007 regissert av Marcus Nispel. Den handler om vikinger som plyndrer en amerikansk landsby i Newfoundland-området. Filmen er basert på den norske filmen Veiviseren, av Nils Gaup, fra 1987.

Sammendrag[rediger | rediger kilde]

En ekspedisjon med vikinger ankommer Amerika, og har til hensikt å slakte den innfødte Skræling-befolkningen. Men hele ekspedisjonen blir selv utslettet av en annen innfødt stamme. Den eneste overlevende er lederens sønn, som blir deretter adoptert av en innfødt kvinne. Gutten får navnet "Ghost" på grunn av hans bleke hud.

Femten år senere bor Ghost (spilt av Karl Urban) fremdeles blant stammen, men han har aldri blitt akseptert som et fullstendig medlem av gruppen. Han har følelser for den innfødte unge kvinnen Starfire, datteren til Pathfinder (spilt av Russell Means) en eldre sjef for en nabo-stamme som bor i nærheten. I et nytt angrep fra en ny gruppe vikinger blir hele Ghost's landsby ødelagt og alle dens innbyggere drept, bortsett fra noen få stamme-menn som angriperne ønsker å bekjempe individuelt. Viking-leder Gunnar (spilt av Clancy Brown) utfordrer Ghost, som fremdeles er i besittelse av farens sverd. Men Ghost beseirer først Ulfar (spilt av Ralf Möller) før han kommer seg unna.

Ghost blir forfulgt av vikingene, og blir skadd av en pil. Han kommer frem til nabo-stammen, og hans skader blir pleiet av Pathfinder og datteren hans. Ghost råder landsbyboerne å flykte, deretter går han av for å ta seg av vikingene alene. Han får selskap av Jester, en stum innfødt, som nekter å forlate hans side. I tillegg til Starfire, som bestemmer seg for å forlate stammen sin for å være sammen med Ghost. De beseirer enkelte vikinger, og tar deres rustning og våpen. Pathfinder følger etter datteren sin, og blir også med i kampen. Etterhvert blir både Jester og Pathfinder brutalt henrettet.

Ghost og Starfire blir tatt til fange. Vikingene truer med å torturere Starfire, med mindre Ghost forteller hvor de andre indianer-landsbyene befinner seg. Ghost later som han går med på å følge vikingene til en annen stamme, og klarer å drepe de fleste av dem underveis. Noen drukner i en innsjø, og andre blir fanget i et skred. Ghost dreper til slutt Gunnar i en duell. Ghost vender tilbake til Starfire med Pathfinders gamle halskjede, og gjør dermed Starfire til den nye lederen for stammen deres etter faren hennes. Ghost, nå endelig respektert som det modigste medlemmet av stammen og en av deres egne, inntar sin posisjon som vakt ved en kyst i tilfelle vikingene noen gang kommer tilbake.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]