Hopp til innhold

Patchouli

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Indisk patchouli
Indisk patchouli
Nomenklatur
Pogostemon cablin
Klassifikasjon
RikePlanteriket
DivisjonKarplanter
KlasseBlomsterplanter
OrdenLamiales
FamilieLeppeblomstfamilien
SlektPogostemon
Økologi
Habitat: svært næringsrik jord og skygge eller halvskygge og høye omgivelsestemperaturer
Utbredelse: Øst- og Vest-India

Indisk patchouli er en plante i slekten Pogostemon av leppeblomstfamilien. Fra plantens blader utvinnes den eteriske oljen patchouliolje. En annen patchouli-art er javanesisk patchouli (Pogostemon heyneanus) Duften av patchouli er tung og kraftig. Den har i århundrer blitt benyttet i parfymer, og den dyrkes både i Øst- og Vestindia. Patchouli kommer av det tamilske patchai பச்சை (grønt), ellai இலை (blad).

Patchouliolje og røkelse opplevde et voldsomt oppsving i popularitet på 1960- og 70-tallet, for det meste blant tilhengere av fri kjærlighet og hippienes livsstil fordi den skjuler lukten av marihuana. Hare Krishna-bevegelsen kan ha vært ansvarlig for dette oppsvinget ettersom guden Krishna sies å bebo patchouli. Den kan i tillegg benyttes som hårbalsam for dreadlocks.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Patchouliplanten er en buskaktig urt som blir to til tre fot høy. Planten har opptil 7,5 cm lange spissovale blader. Sent om høsten blomstrer den med fiolette uanselige blomster. Den tåler ikke frost og vokser utelukkende ved temperaturer over 12° C og er utpreget hurtigvoksende.

Innholdsstoffer i oljen er patchoulen, patchoulol, azulen, guajen og eugenol.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Plantens opprinnelige opphavsland er trolig Filippinene og den er i dag naturalisert i India, Sri Lanka, Taiwan, Indonesia, Sør-Kina, Paraguay, Den dominikanske republikk, Mauritius, Madagaskar og Florida (USA) og dessuten i tallrike sørøstasiatiske land.

Den vokser best i svært næringsrik jord og skygge eller halvskygge og høye omgivelsestemperaturer.

Formering og vekst[rediger | rediger kilde]

De små frøene kan høstes for planting, men de er svært ømtålige og knuses lett. Stiklinger fra morplanten kan også rotfestes i vann og slik frembringe ytterligere planter. Dersom planten begynner å visne på grunn av vannmangel vil den raskt komme helt til hektene igjen når den blir vannet. De frøbærende blomstene er svært luktsterke og blomstrer sent om høsten.

Bruk[rediger | rediger kilde]

Parfyme og røkelse[rediger | rediger kilde]

Til tross for at den ofte assosieres med en alternativ livsstil har patchouli også i stor utstrekning funnet anvendelse innenfor moderne industriell virksomhet. Den er en komponent i om lag en tredel av det øverste sjiktet av parfymer, inkludert over halvparten av parfymer for menn. Patchouli er også en viktig ingrediens i østasiatisk røkelse. Den benyttes også som en duft i produkter som papir-håndklær, tøyvaskemiddel og luftfriskere. Den eteriske oljen blir produsert ved damp-destillasjon av plantens tørkede blader. Til produksjon av 1 kg patchouliolje behøves 30-50 kg tørkede blader.

Møllmiddel[rediger | rediger kilde]

På 1700- og 1800-tallet fylte silkehandlere fra Kina på vei til Midtøsten sine silke-tøyer med tørkede patchouliblader for å hindre møll i å legge eggene sine i tøyet. Mange historikere spekulerer på om det er denne koblingen til kostbare østlige varer som ligger til grunn for at patchouli ble ansett for å være en luksuriøs duft av mange europeere i den epoken. Denne trenden har vedvart helt til våre dagers moderne parfymeproduksjon.

Helsefremmende virkninger[rediger | rediger kilde]

Planten og oljen hevdes blant tradisjonelle urtekyndige å ha en rekke helsefremmende virkninger og dens duft antas å virke avslappende.

Andre fakta[rediger | rediger kilde]

  • Patchouliolje ble benyttet i 1985 til å gi Stinkor-figuren (actionfigur fra den populære leketøyserien Masters of the Universe) sin muskaktige duft[1]
  • «Patchouli» blir omtalt i et fremtredende sitat fra filmen High Fidelity. Antihelten Rob Gorgon (spilt av John Cusack) utbryter «Get your patchouli stink outta my store!»
  • Patchouliduften attribueres til stjernebildet Fiskene.
  • Den eteriske patchoulioljen er tyktflytende og har en særs kraftig duft. Den har noen uvanlige egenskaper som gjør at kvaliteten blir bedre med tiltagende alder og den fordamper svært langsomt.
  • Patchouli er navnet på en av låtene til det svenske bandet The Ark. Den er spor nr. 8 på deres første album, We Are The Ark, utgitt i 2000.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata