High Fidelity

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
High Fidelity
Forfatter(e)Nick Hornby
Språkengelsk
SjangerRoman; Utvikling
Utgitt1995
ForlagAschehoug
OversetterKnut Ofstad (1996)
Sider268
ISBN 82-03-20180-6

High Fidelity (engelsk High Fidelity) er en roman av den engelske forfatteren Nick Hornby. Den beskriver en engelsk mannsverden fra 1980- og 90-tallet: musikk, romantikk, samvittighetsnag.

«High Fidelity» handler om Rob Fleming og hans liv som mann. Han er i midten i 30-årene, eier en musikkbutikk i storbyen London sammen med noen venner som er opptatt av topp-fem-lister og har hele leiligheten sin full av vinylplater og CD-er. Når historien hans starter, har hans kjæreste Laura forlatt ham. Dette får ham til å starte sin «40-årskrise» litt for tidlig. Han begynner å tenke på livet sitt og oppsøker sin topp-fem av store forelskelser for å finne ut hvordan alle damene han har dumpet har hatt det i årenes løp.

«High Fidelity» blir sammen med romanene «Tribunefeber» og «Gutter er gutter» plassert blant de beste romanene som beskriver mennenes syn, følelser og problemstillinger i livet i litteraturen. Disse romanene blir ofte derfor anbefalt kvinnen som vil forstå det mannlige kjønn bedre. Romanen tolker også menneskets dobbelmoralske dilemma der man vil være evig ung og ikke bli voksen.

Film[rediger | rediger kilde]

Boken ble filmatisert i Stephen Frears' regi, som High Fidelity i 2000. I hovedrollene var John Cusack som Rob Gordon og Iben Hjejle som Laura. Ellers medvirkende: Jack Black, Catherine Zeta-Jones, Joan Cusack, Tim Robbins, Todd Louiso, Bruce Springsteen, Lisa Bonet og Lili Taylor.

Musikal[rediger | rediger kilde]

Broadway musikal fra 2006 basert på boken med handling av David Lindsay-Abaire, sangtekster av Amanda Green og musikk av Tom Kitt.