Pasientorganisasjon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Pasientforening»)

Pasientforening eller pasientorganisasjon er en interesseorganisasjon for pasienter og en sammenslutning av personer med felles interesse som følge av en sykdom som vedkommende har. Mens det få ti-år tilbake var få slike organisasjoner i Norge, hvorav en av de mest kjente var Blindeforbundet, er det i dag et ganske stort antall slike foreninger. Det er nesten en for hver diagnose av alvorlige eller kroniske sykdommer. Organisasjonene arbeider uten unntak for å bedre pasientene eller de rammedes situasjon på alle områder i samfunnet.

Flere av de norske pasientorganisasjonene er tilknyttet nordiske, europeiske eller andre internasjonale søsterorganisasjoner.

Norsk Pasientforening (NP) er et frittstående pasienthjelpkontor som drives med bevilgninger fra Stortinget. Kontoret for pasienthjelp ble opprettet i 1985 og gir hjelp og råd til pasienter og pårørende fra hele landet og alle deler av helsevesenet.

Mange pasientforeninger er sykdomsspesifikke, slik som Kræftens Bekæmpelse eller Hjerteforeningen. Flere pasientforeninger er samlet i paraplyorganisasjonen Danske Patienter. Der finnes også en enkelt pasientforening som ikke ivaretar en bestemt diagnose, nemlig Patientforeningen.[1]

Pasientforeningene har de ofte til formål å ivareta pasientenes interesse med hensyn til det politiske system samt å opplyse og bidra til forskning innenfor sykdommen. I helsepolitikk er pasientforeninger er høringsinstanser både på egen hånd og som del av fellesorganisasjoner (som Norges Handikapforbund). De driver lobbyvirksomhet for å helsevesenets og NAVs. Pasientforeninger arrangerer også sosiale treff og organiserer treningsgrupper. Dessuten driver de Informasjonsarbeid for pasienter og lager lager brosjyrer i samarbeid med leger og eksperter som deles gratis ut til pasienter i helsevesenet. For eksempel lager Landsforeningen for hjerte- og lungesyke de fleste brosjyrer om hjertesykdom som leger deler ut.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Om os». Patientforeningen (dansk). Besøkt 22. april 2023. «Patientforeningen er Danmarks eneste patientforening med direkte medlemskab, som arbejder i patientens interesse uanset sygdommens art.» 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]