Høring

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
For å lese om høringer i betydninga «folk fra Hurum», se det

Høring er et åpent avhør av vitner eller en utspørring av eksperter når en skal behandle en politisk sak som angår flere parter eller er særlig viktig for samfunnet. Høringer kan også brukes i forberedelsene til en eventuell rettssak. Ordet høring er oversatt fra det engelske hearing.

En høring blir arrangert og gjennomført av en offentlig komité som skal utrede en omfattende eller omstridt sak. Komiteen kaller sammen personer, politikere, organisasjoner, sakkyndige og andre som er innblandet i eller har kunnskap om den aktuelle saken. De berørte blir så spurt ut og får si sin mening. Slik blir saksforholdene belyst fra flere sider og på en grundigere måte enn ellers. Dermed kan politikerne og samfunnet behandle og håndtere saken på en bedre måte, og i enkelte tilfeller også avklare om det har skjedd noe kriminelt.

Å sende en sak til høring kan også bety å samle inn uttalelser, kommentarer og råd fra ulike organisasjoner eller personer («høringsinstanser»). I Norge er det vanlig å invitere høringsinstanser som antas å være interessert i det aktuelle temaet til å uttale seg, men alle, både organisasjoner og privatpersoner, kan sende inn høringsuttalelser på eget initiativ. Det har ingen formell betydning om høringsinstansen sendte inn uttalelsen på eget initiativ eller etter invitasjon. Et høringsutkast eller en høringsuttalelse er et dokument der en har skrevet ned diskusjonen og argumentene fra en offentlig høring eller en høringsrunde.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

StubbDenne artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.