Hopp til innhold

Partibokstav

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Partibokstav (danskpartibogstav) eller listebokstav, offisielt bogstavbetegnelse, er en bokstav som representerer et politisk parti på en valgseddel til et allment valg i Danmark.

Historie[rediger | rediger kilde]

Partibokstavene ble første gang innført i forbindelse med valgmannsvalgene til Landstinget i 1901, og de ble igjen brukt ved kommunalvalget i 1908. Felles, landsdekkende bokstav for hvert parti ble innført ved kommunalvalget i 1936 og Folketingsvalget i Danmark 1943. Bokstavenes rekkefølge i det landsdekkende systemet var basert på partienes størrelse i Københavns Borgerrepræsentation, og hadde derfor ikke noen forbindelse med partienes navn. For eksempel har Socialdemokraterne partibokstaven A fordi de var størst i Københavns Borgerrepræsentation i 1943. Venstre hadde i perioden 1943–1968 bokstaven D, men i forbindelse med Folketingsvalget i Danmark 1971 fikk de endret sin partibokstav til V. Noen partier har derfor i dag en bokstav med tilknytning til partinavnet, mens andre ikke har det.

Liste over danske partibokstaver[rediger | rediger kilde]

Listen omfatter bokstavbetegnelser ved folketingsvalg siden 1943 og Europaparlamentsvalg siden 1989. Uthevede partibokstaver deltok i Folketingsvalget i Danmark 2011, mens kursiverte partibokstaver deltok i Europaparlamentsvalget i 2014.

Autoritetsdata