Paradis nå!

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Paradis nå
orig. Paradise Now
Generell informasjon
Sjanger Drama
Nasjonalitet Palestina Palestina
Utgitt Tyskland 14. februar 2005 (Berlin International Film Festival)
Norge 2005
Frankrike 2005 (Cannes Film Market)
Israel 2005 USA 2005
Canada 2005 Japan 2007
Egypt 2005 Storbritannia 2006
Lengde 90 min.
Aldersgrense 11 år (2005)
Produksjon
Regissør Hany Abu-Assad
Manus Hany Abu-Assad,
Bero Beyer,
Pierre Hodgson
Produsent Bero Beyer
Medvirkende Kais Nashef,
Ali Suliman,
Lubna Azabal,
Hiam Abbass
Annen informasjon
Språk Arabisk
Filmselskap Warner Independent Pictures (USA)
Eksterne lenker
Offisielt nettsted Redigere på wikidata

Paradis nå! (originaltittel: Paradise Now) er en palestinsk dramafilm fra 2005 regissert av Hany Abu-Assad. Hovedrollene spilles av Kais Nashef, Ali Suliman, Lubna Azabal og Hiam Abbass.

Handling[rediger | rediger kilde]

To barndomsvenner rekrutteres som selvmordsbombere i Tel Aviv. Etter en siste kveld med familiene, uten å kunne ta farvel, blir de kjørt til grensen med bomber festet til kroppen. De to utvalgte er nybarbert, nyfrisert og pent kledd i mørk dress for å fremstå som bosettere som skal i bryllup i Tel Aviv. Operasjonen går imidlertid ikke som planlagt.

Filmens handling er «krydret» med lett absurde dagligdagse detaljer hvor blir seerne vitne til et hverdagsdrama som ulmer under overflaten.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Filmen hadde en moderat kommersiell suksess, men ble godt mottatt av kritikerne. The New York Times skrev «it is easier to see suicide bomber as a 21st-century Manchurian Candidate - a soulless, robotic shell of a person programmed to wreak destruction - than it is to picture a flesh-and-blood human being doing the damage» [1]. Filmen har fått høye 88% på Rotten Tomatoes [2].

Priser[rediger | rediger kilde]

Filmen har blitt tildelt en rekke filmpriser, blant annet en Golden Globe for beste fremmedspråklige film. Den vant også tre priser ved Filmfestivalen i Berlin, samt en rekke andre filmpriser [3].

Den ble i 2006 nominert til en Oscar i kategorien beste utenlandske film. Nominasjonen vakte en del kontroverser på grunn av at Palestina ikke var en suveren stat. Samme forhold hindret i 2002 den palestinske filmen Gud griper inn fra å bli nominert. Årsaken til en endrede holdningen var at ikke-suverene stater som Taiwan, Hongkong og Puerto Rico også hadde blitt nominert. I tillegg til dette utøvde enkelte jødiske og israelske krefter press for å trekke den fra nominasjonen av politiske årsaker [4].

Paradis nå! er den første palestinske filmen som har vært Oscar-nominert.

Annet[rediger | rediger kilde]

Filmen ble sendt første gang på norsk TV (NRK2) den 4. april 2008.

I rollene[rediger | rediger kilde]

(utvalg)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Nett-TV[rediger | rediger kilde]