Hopp til innhold

Paraceløyene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Paraceløyene
To av Paraceløyene: Rocky Island (venstre) forbundet med Woody Island (høyre)
Geografi
PlasseringSør-Kina-havet
Antall øyerCa. 30
Areal 7,75 km²[1]
Høyeste punktRocky Island (14 moh.[1])
Administrasjon
LandKina
Demografi
BefolkningCa. 1 000[1]
Posisjon
Kart
Paraceløyene
16°40′00″N 112°20′00″Ø

Kart over Paraceløyene.
Kart over Sør-Kina-havet.

Paraceløyene eller Xisha-øyene (kinesisk: 西沙群島; pinyin: Xīshā Qúndǎo; vietnamesisk: Quần đảo Hoàng Sa) er en stor gruppe atoller i Sør-Kina-havet. Øyene ble annektert av Folkerepublikken Kina i 1974, men også Taiwan og Vietnam gjør krav på øyene. Folkerepublikken Kina betrakter området som en kommune i byprefekturet Sansha.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Øyene er en gruppe på cirka 130 ubebodde korallatoller og ligger et stykke nord i Sør-Kina-havet. De har et areal på cirka 6 km². Det høyeste punktet ligger på Rocky Island og kneiser 14 moh. Øya dekkes stort sett av lav vegetasjon.

Øyene er delt mellom den vestre Crescentgruppen og den østre Amfitriteguppen.

Havet omkring øyene er svært rikt på fisk og formodes også å ha store olje- og naturgassforekomster under havbunnen.

Historie[rediger | rediger kilde]

Øyene har lenge vært kjent av kinesiske sjøfarere og Kina har gjort krav på øyene i lang tid. I 1537 ble de besøkt av den portugisiske sjøfareren kaptein de Pinto som ga dem det europeiske navnet Ilhas do Tavaquerro. Øyene ble formelt annektert av Kina den 19. januar 1974.

Øygruppen inngår sammen med Dongshaøyene, Nanshaøyene og Zhongshaøyene i de kinesiske såkalte South China Sea Islands.

Navnet Paracel for øyene er en oppkalling etter Paracelsus.

Suvereniteten over øyene har vært gjenstand for en rekke konflikter i området mellom Kina, Taiwan og Vietnam siden tidlig på 1900-tallet. Etter at Frankrike okkuperte Indokina, tok det kontroll over øyene og gjorde dem til en del av kolonien Fransk Indokina i 1932. Da Frankrike trakk seg tilbake i 1956 etter nederlaget i Den første indokinesiske krig, okkuperte styrker fra det kommunistiske Kina umiddelbart øya Yongxing (engelsk: «Woody Island»), en av de viktigste øyene i gruppen, mens andre øyer forble under sørvietnamesisk kontroll. Spenningene i området steg, og endte med et militært sammenstøt januar 1974 mellom Sør-Vietnam og Kina. Etter blodige kamper lyktes det den kinesiske styrken å ta kontroll over øyene, en kontroll de fortsatt har. Øyene ligger godt innenfor Kinas kravlinje, «Den nistiplede linje». Men suverenitetspørsmålet er ikke folkerettslig løst og Vietnam gjør fortsatt krav på øyene.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c Paracel Islands The World Factbook

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]