Paper Moon (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Paper Moon
Generell informasjon
SjangerDramakomedie, road movie
Utgivelsesår1973
Prod.landUSA
Lengde102 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiPeter Bogdanovich
Produsent-
ManusforfatterJoe David Brown (roman), Alvin Sargent
SjeffotografLászló Kovács
Foran kamera
MedvirkendeTatum O'Neal, Ryan O'Neal
Eksterne lenker

Paper Moon er en amerikansk komedie fra 1973, regissert av Peter Bogdanovich. Filmen utspiller seg i 1930-årene i den amerikanske delstaten Kansas. Far og datter, Ryan og Tatum O'Neal, som fremstilte faren og datteren Moses og Addie.

Filmen var basert på romanen Addie Pray av Joe David Brown.

For sin innsats i filmen fikk Tatum O'Neal, som var ti år gammel, Oscar for beste kvinnelige birolle. Hun er den hittil yngste mottakeren av en Oscarpris (2006).

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

I byen Gorham, Kansas, cirka år 1936, møter en omreisende svindler Moses Pray den ni år gamle Addie Loggins ved morens gravsted, hvor naboene mistenker at Moses er Addies biologiske far. Han benekter dette, men han godtar å levere den nå foreldreløse Addie til Addies tante som bor i St. Joseph, Missouri. Senere overbeviser Moses broren til mannen som ved et uhell drepte Addies mor om å gi ham 200 dollar til den nylig foreldreløse Addie. Men Addie overhører denne samtalen.

Etter at Moses har brukt nesten halvparten av pengene på å fikse sin gamle cabriolet og kjøpe en tog-billett til Addie, krever Addie pengene som rettmessig hennes. Moses samtykker i å la Addie reise sammen med ham til han har fått tilbake alle pengene og gitt til henne. Deretter besøker Moses en kvinne som nylig har blitt enke, og later som om han tidligere har solgt en kostbar, personalisert bibel deres sine nylig avdøde ektemenn, og enkene betaler ham for biblene som ha påskrevet med navnene deres. Addie slutter seg til denne svindelen, later som om hun er datteren hans, og viser talent for å svindle folk for en større sum penger. Etter hvert blir Moses og Addie et formidabelt team.

En kveld stopper de ved et lokalt karneval, hvor Moses blir begeistret for en "eksotisk danser" som kaller seg for Miss Trixie Delight. Til Addies store fortvilelse inviterer Moses "Miss Trixie" - og hennes afroamerikanske tenåringspike Imogene - til å reise sammen med Addie og Moses. Addie blir snart venn med Imogene, men blir misunnelig på Trixie. Når Addie oppdager at Moses har brukt det aller meste av pengene deres på en helt ny bil for å imponere Miss Trixie, legger Addie og Imogene en plan. De overbeviser en ansatt ved hotellet hvor de bor om å besøke Trixie. Addie sender deretter Moses opp til Trixies rom, hvor han oppdager den ansatte og Trixie har sex. Moses forlater straks Miss Trixie og Imogene. Men Addie gir Imogene nok penger til å betale for hennes egen reise hjem til hennes tante.

Ved et annet hotell i et landlig område, avdekker Moses en butikk full av whisky, og stjeler noe av dette og selger tilbake til noen som produserer hjemmebrent. Dessverre har hjemmebrent-produsenten en tvilling-bror som er sheriff i området, som har sett dem stjele og arresterer Addie og Moses. Men paret klarer så vidt å stikke av, og reiser straks videre til Missouri, hvor Moses arrangerer en annen svindel - bare for å bli oppdaget av de samme politifolkene, utenfor deres jurisdiksjon og har ikke lov til å arrestere dem. Men de slår ned Moses, og stjeler alle pengene deres. Ydmyket og beseiret reiser Moses og Addie videre til Addies tante i St. Joseph, men en skuffet Addie har ikke lyst til å bli værende der.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]