Paolo Savoldelli

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Paolo Savoldelli
Født7. mai 1973 (50 år)
Italias flagg Italia
BeskjeftigelseSykkelrytter, journalist Rediger på Wikidata
NasjonalitetItalia
KallenavnFalken, Babyface
Rytterinformasjon
DisiplinLandeveissykling
Profesjonelle lag
1996-1997
1998-2001
2002
2003-2004
2005-2006
2007
2008
Rosslotto
Saeco
Index-Alexia Aluminio
T-Mobile Team
Discovery Channel
Astana Team
Team LPR
Meritter
Tour de France1 etappeseier
Giro d’ItaliaSammenlagt (2002, 2005)
4 etappeseire
AndreRomandiet rundt (2000)

Sist oppdatert: 28. september 2008

Paolo Savoldelli (født 7. mai 1973 i Clusone) er en italiensk tidligere profesjonell syklist. Han er kjent for å være en av de aller raskeste syklistene i utforkjøringer, og kalles derfor «Il Falco» (falken).

I 2002 vant Savoldelli Giro d'Italia selv om han ikke tok noen etappeseire. På denne tiden syklet han for det lille italienske laget Index Alexia og måtte stort sett klare seg alene i fjellene, noe som gjør prestasjonen hans enda større. Savoldelli overtok ledelsen helt mot slutten av rittet, etter at sammenlagtrytterne endelig klarte å passere Jens Heppner, som hadde trøyen takket være et vellykket brudd. På den avgjørende fjelletappen sprakk den nye lederen, Cadel Evans, og takket være et rykk mot slutten av etappen og en fantastisk utforkjøring avgjorde han praktisk talt Giroen.

Den påfølgende sesongen gikk Savoldelli til Team Telekom, men dette ble en to års lang nedtur for italieneren. Begge årene var svært preget av skader og velt. Vendepunktet kom i Giro d'Italia 2005, da han temmelig uventet vant en etappe og seiret totalt.

Savoldelli var tiltenkt en kapteinsrolle foran Giro d'Italia 2007, men allerede på den første virkelige fjelletappen måtte han slippe tetgruppen med blant andre Danilo di Luca. Heldigvis for Astana gav de Eddy Mazzoleni lov til å sitte med teten, slik at laget hadde en rytter i toppen. Senere i Giroen ble Savoldelli hjelperytter for Mazzoleni, og ved hjelp av sine utforferdigheter skaffet han ved to anledninger luke til resten av feltet ned fjellsidene. Dette skulle vise seg å være avgjørende for at Mazzoleni ble nummer 3 sammenlagt.

Meritter[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]