Pangaionfjellene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Pangaionfjellene
Pangaionfjellene
Annet navnΠαγγαίο (gresk)
Geografi
Hører tilRodopifjellene
LandHellas’ flagg Hellas
Høyeste punkt
NavnKoutra
Høyde1 956 moh.[1]
Beliggenhet
Pangaionfjellene ligger i Hellas
Pangaionfjellene
Pangaionfjellene (Hellas)

De snødekkede Pangaionfjellene sett fra skogene i Kavala.

Pangaionfjellene (gresk: Παγγαίο), homerisk navn Nysa, er en fjellkjede i Hellas, omtrent 40 km fra Kavala. Høyeste punkt over havet er 1 956 meter og fjelltoppens navn er Koutra. Egeerhavet ligger sør for fjellene og sletten mellom Filippi og Drama ligger i nord.

Fjellkjeden dekker de sørøstlige delene av prefekturet Serres foruten også den nordvestlige delen av prefekturet Kavala som dekker det meste av fjellene.

Fjellene ligger direkte på tvers av en fruktbar slette fra den antikke byen Filippi (oppkalt etter Filip II av Makedonia, far til Aleksander den store), de er lokalisert mellom elvene Strymon og Xiropotamos, og er dekket av skoger bestående av trær av typen europeisk platan eller orientplatan (Platanus orientalis). Kastanjetrær er også utbredt.

Byer i Pangaionfjellene er blant annet jordbruksbyene Nikisiani og Palaiochori. Det dyrkes hovedsakelig tobakk og korn. Palaiochori har ruiner fra en festning fra antikken som står på en høyde med utsikt over byen. Området var viktig da det ble hentet fram gull og sølv fra gruver i området. Den athenske tyrannen Peisistratos ble landsforvist og dro til dette området. Gullforekomstene var såpass rike at bystaten Athen anla en koloni i år 465 f.Kr. i et område som kalles Ennea Hodoi («Ni veier»). Kolonistene ble massakrert av trakere og den ble forlatt, men athenerne kom tilbake til området og grunnla den langt større kolonien Amfipolis.

Kommunen Pangaio har fått navn etter fjellkjeden og setet for kommunen er byen Eleftheroupoli.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ (en) Mont Pangaion Encyclopædia Britannica

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]