Panagiotis Kanellopoulos

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Panagiotis Kanellopoulos
Kanellopoulos.jpg
Født 13. desember 1902
Patras
Død 11. september 1986 (83 år)
Athen
Utdannet ved Det nasjonale og Kapodistrias-universitet i Athen, Universitetet i Heidelberg, Ludwig-Maximilians-Universität München, Q12872809
Parti Den nasjonalradikale union, Nytt demokrati, Greek Rally, National Unionist Party
Nasjonalitet Hellas
Medlem av Akademiet i Aten

Panagiotis Kanellopoulos (gresk: Παναγιώτης Κανελλόπουλος; født 13. desember 1902 i Patras, død 11. september 1986 i Athen) var en fremstående gresk politiker og statsminister. Han ble statsminister i Hellas, som ble avsatt av den greske militærjuntaen som hadde makten i Hellas mellom 1967 og 1974.

Kanellopoulos studerte juss ved universitetene i Athen, Heidelberg og München. Kanellopoulos ble betegnet som en intellektuell forfatter av flere bøker som blant annet omhandlet emner som f. eks politikk, juss, sosiologi og filosofi. Hans bok «Jeg er født i 1402» mottok en litterær pris fra Akademiet i Athen.

Han tjenestegjorde som forsvarsminister under Tsouderos' regjering som hadde flyktet i eksil på grunn av den andre verdenskrigen. I november 1945 ble han utnevnt til statsminister for en kort periode. Etter verdenskrigen ble han minister for gjenoppbyggingen av alle skadene som hadde blitt påført landet under den andre verdenskrigen. Gjenoppbyggingen skjedde under statsminister Georgios Papandreou som da satt i en nasjonal samlingsregjering. Kanellopoulos satt også i andre ministerposter under statsministrene Alexandros Diomidis, Konstantinos Karamanlis og andre statsministre frem til 1967 da han selv ble statsminister.

Den 9. juli 1961 ble Panagiotis Kanellopoulos innsatt som visestatsminister i Konstantinos Karamanlis' regjering. Kanellopoulos var den siste demokratisk valgte statsministeren før statskuppet som ble gjennomført av den greske militærjuntaen den 21. april 1967. Dermed ble han satt i husarrest de neste syv årene. Etter at militærjuntaen ble kastet av makten i 1974 fikk Kanellopoulos muligheten til å bli den neste presidenten i Hellas, men han avslo denne muligheten.