Pan Trafikk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Pan Trafikk AS)
Hopp til navigering Hopp til søk

Pan Trafikk AS ble opprettet 1. januar 1992 ved fusjon mellom de to busselskapene Åsane Billag AS (ÅB) og Bilruta Fana-Os-Milde L/L (FOM). Hovedkontoret lå i Aasegården på Nedre Nygård i tillegg til at selskapet hadde trafikkavdelinger og verkstedNyborg i Åsane, Volladalen i Fana, Kolskogen i Os og på Søreide.

Bussene til Pan var såkalt trafikkrød med sort dekor. Logoen var en pilformet trekant med ordet Pan skrevet med stiliserte bokstaver. I 1999 ble selskapet fusjonert med Bergen Sporvei til Gaia Trafikk AS.

Visjoner[rediger | rediger kilde]

Like etter oppstarten var det meningen at Pan Trafikk (av gresk «Pantos» som betyr «overalt») skulle drive med alle typer for transport. Dette gikk man imidlertid fort bort fra, og ledelsen konsentrerte seg om alle typer busstrafikk i og utenfor rute. Pan Trafikk startet, sammen med selskapene HSD, Haugaland Billag og Stavanger og Omegn Trafikkselskap (S.O.T.) Kystbussen i 1993 som raskt viste seg å bli en suksess.

Ruteområde[rediger | rediger kilde]

Konsesjonsgrensene til Pan var i all hovedsak knyttet til de gamle kommunegrensene som eksisterte før kommunesammenslåingen i 1972. I nord hadde selskapet all rutekjøringen innen gamle Åsane kommune og mellom denne og Bergen Busstasjon. Strekningen Vågsbotn-Ytre Arna-Arna stasjon (gamlevegen) med forlengelse to ganger daglig til Garnes og Arna Bruk, var også en del av selskapets område. I sør hadde de konsesjon på all rutekjøring i gamle Fana kommune og Os kommune og mellom disse og Bergen Busstasjon. I tillegg drev selskapet Flybussen og pendelruter mellom de nevnte bydelene. I henhold til konsesjonen kunne selskapet ikke avvikle lokaltrafikk innen Bergen Sporvei AS (BS) sine grenser, selv ikke pendelrutene som var gjennomgående i sentrum. På 90-talletlinje 50 dagens lys. Den ble drevet i samarbeid med Bergen Sporvei, og hadde fulle trafikkretter på hele strekningen (Flaktveit-)Åsane Senter-Bergen sentrum-Landås-Lagunen(-Fanatorget).

Tid for samarbeid[rediger | rediger kilde]

Med åpningen av Nordhordlandsbrua høsten 1994 ble det innledet rutesamarbeid med naboselskapet i nord, BNR. Steinestø kai hadde i alle år vært et naturlig omstigningspunkt for reisende mellom Bergen og nordhordlandskommunene, men broen førte med seg et behov for samkjøring. BNR fikk adgang til å avvikle trafikk i Åsane på enkelte avganger (merket i ruteheftet som 285 Breistein og 301 Tellevik/Knarvik). Til gjengjeld fikk Pan Trafikk ruter over broen til Frekhaug og Knarvik/Alversund.

I 1998 inngikk Pan Trafikk og Bergen Sporvei avtale om samkjøring på tvers av konsesjonsgrensene. Det innebar i praksis at selskapene kjørte inn i hverandres områder på felleslinjene, og at disse kunne benyttes av alle reisende på hele strekningen, uavhengig av om bussen var rød eller gul. Dette samarbeidet var foranledningen til fusjonen som siden dannet Gaia Trafikk AS.