Palettciklide

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Palettciklide
Hannfisk
Hannfisk
Vitenskapelig(e)
navn
:
Pelvicachromis pulcher
Boulenger, 1901
Norsk(e) navn: palettciklide
Hører til: Pelvicachromis,
Pseudocrenilabrinae,
ciklider
IUCNs rødliste:
livskraftig
Habitat: ferskvann
Utbredelse: Nigeria og Kamerun

Palettciklide (Pelvicachromis pulcher) er en art i gruppen ciklider. Den er endemisk til Nigeria og Kamerun. Den er en populær akvariefisk.

Utseende og størrelse[rediger | rediger kilde]

I naturen blir hannene av palettcikliden ca. 12,5 cm lang, og veier opp til 9,5 g. Hunner er mindre, opp til 8,1 cm lange og 9,4 g i vekt. Begge kjønn har en mørk stripe langs siden, fra munnen til halefinnen. Buken er rosa eller rød. Rygg- og halefinnen kan også ha øyeflekker. Fargetegningene hos hanner varierer, også innenfor noen populasjoner.

Utbredelse og habitat[rediger | rediger kilde]

Palettcikliden hører hjemme sør i Nigeria og i kystområder av Kamerun, hvor den lever i varmt (24–26 °C), surt til nøytralt (pH 5,6-6,2), bløtt vann. Arten finnes i både sakte- og hurtigstrømmende vann, men kun steder hvor tett begrodde områder er tilgjengelig.

De er også innført noen steder der de ikke naturlig hører hjemme, som Hawaii. Dette er en bivirkning av akvariehandel.

Diett[rediger | rediger kilde]

I noe akvarielitteratur er det foreslått at denne arten lever av mark, krepsdyr og insekter, men analyser av mageinnholdet hos ville eksemplarer tilsier at dette er feil. En studie fra 1985 av 161 individer viste at hovedføden besto av diatomer, grønne alger, biter av andre planter og blågrønnalger. Noen virvelløse dyr ble funnet, men disse var relativt få i tallet.

Kjønnsforskjeller[rediger | rediger kilde]

Hunnfisk

Som de andre artene i Pelvicachromis, har kjønnene forskjellig utseende. Hannene har spisse bukfinner, mens hunnenes er mer avrundet. I tillegg er hannene større, mangler gullskjæret på ryggfinnen, og har en mer avlang halefinne. Til tross for det som står i noen akvariebøker om at palettcikliden danner monogame par, er det ikke uvanlig med polygame haremer i naturen.

Arten leker i huler som de graver ut under vannplanter. I akvariet tar de til takke med ferdiglagde huler, skjønt disse også blir gravd ut før eggene legges. Eggene fester seg i underlaget, og legges ofte i rekker på ca. ti stykker i taket av hulen. Det er vanligvis 40 til 100 egg. Begge foreldrene passer yngelen, vanligvis i 21-28 dager. Hunnen tar seg i hovedsak av yngelen, mens hannen for det meste vokter territoriet.

Det hender at flere hanner slår seg sammen for å forsvare et felles territorium.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]