Palazzo Farnese (Roma)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Koordinater: 41°53′41″N 12°28′15″Ø

Palazzo Farnese i Roma.

Palazzo Farnese er et prominent renessansepalass i Roma, som i dag huser den franske ambassaden i Italia. Palasset ligger i bydelen Regola, nær Tiberen på venstre bredd.

Tomta og området rundt ble oppkjøpt av den mektige Farnese-slekta omkring 1510. Ettersom området på den tida ikke var bebygd, var det mulig å regulere området slik at selve palasset, torget (Piazza Farnese) og gatenettet kom til å danne en helhet.

Anlegget ble påbegynt i 1514 med Antonio Sangallo d.y. som arkitekt og kardinal Alessandro Farnese som byggherre. Da Alessandro Farnese i 1534 ble valgt til pave (Paul III), engasjerte han Michelangelo til å bygge ut anlegget videre. Michelangelo anvendte strenge geometriske prinsipper – framfor alt det gylne snitt – for å få et anlegg med harmoniske proporsjoner. Fasadehøyden på palasset forholder seg til bredden på torget som 2:3 (32:48 m). Det samme forholdet er det mellom lengde og bredde på torget. Det sies at Michelangelo lot oppføre en trekulisse i full størrelse på stedet for å prøve ut virkningen.

Fontenene på plassen er bygd opp rundt hvert sitt antikke badekar, henta fra Caracallas termer. Fontenene ble anbrakt i 1593 og forsynt med vann i 1626.

Palasset ble erhvervet av den franske stat i 1911 og gjort til Frankrikes ambassade; det er derfor stengt for publikum. I 1999 gjennomgikk palasset en utvendig restaurering som gjenskapte bygningens opprinnelige friske farger.