Palaeodictyoptera

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Palaeodictyoptera
Rekonstruksjon av Stilbocrocis heeri
Rekonstruksjon av Stilbocrocis heeri
Vitenskapelig(e)
navn
:
Palaeodictyoptera
Goldenberg, 1877
Dictyoneurida, Triplobosida, Protephemerida
Norsk(e) navn: "seksvinger"
Hører til: insekter,
leddyr,
protostomier
Antall arter: flere hundre kjente
Habitat:
Utbredelse: utdødd
Delgrupper:

Palaeodictyoptera er en utdødd insektgruppe som kunne minne vagt om svære kakerlakker men neppe var nært beslektet med disse.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Store til svære (vingespenn opp til 55 centimeter) insekter, noen av artene er blant de aller største, kjente insektene. Gruppen kjennes lett på at de i tillegg til to par store vinger også hadde vingelignende vedheng (paranota) med årenett på det fremste thoraxleddet (pronotum), navnet "seksvinger" har derfor vært foreslått for gruppen. Antennene var lange og trådformede, hodet forholdsvis lite med sugende, nebb-lignende munndeler. Vingene hadde et tett årenett. På bakkroppen hadde de haletråder (cerci) som var omtrent like lange som bakkroppen.

Levevis[rediger | rediger kilde]

De hadde ufullstendig forvandling, men lite er kjent om ungdomsstadiene. Kroppsbygningen og munndelene kan tyde på at de livnærte seg på pollen, sporer eller frukt. Munndelenes form kan passe til skader som er funnet på fossile planter, dette tyder på at de var planteetende.

Fossiler[rediger | rediger kilde]

Gruppen er kjent fra fossiler fra Karbon og Perm, og hører til de tidligste vingede insektene man kjenner. De døde etter alt å dømme ut ved slutten av Perm.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Disse insektene er blant de mest primitve, flygende insektene.

Treliste

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Penney, D. og Jepson, J.E. (2014) Fossil Insects. An introduction to palaeoentomology. Siri Scientific Press, Manchester, 223 sider. ISBN 978-0-9574530-6-7.


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]