Pachysoma

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Pachysoma
Pachysoma denticolle
Nomenklatur
Pachysoma
W.S. MacLeay, 1821
Hører til
skarabider (Scarabaeidae), Skarabider (Scarabaeoidea), Polyphaga,
biller,
insekter
Økologi
Antall arter: 16
Habitat: terrestrisk, knyttet til møkk
Utbredelse: sørlige Afrika
Inndelt i
  • se systematisk inndeling

Pachysoma er en slekt av biller som hører til familien skarabider (Scarabaeidae). Disse billene har larver som utvikler seg i møkk som de graver ned.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Middelsstore, svarte biller, dekkvingene gjerne brunlige. Pronotum og dekkvingene er hvelvede, med en markert innskjæring mellom, slik at billene kan likne overflatisk på edderkopper. Hodet er skovlformet og bredt med brede tenner langs forkanten, kan ha noen små knøler i midten, men ikke lange horn. Beina er nokså lange.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Artene lever i ørkenområder, ofte i sanddyner. Disse billene ruller møkk sammen til baller og graver dem ned, ofte ganske dypt, i bakken. Hannen og hunnen samarbeider om dette, men når gangen er ferdig og etter at de har paret seg, flyr hannen bort mens hunnen blir igjen i gangen for å ta seg av larvene som etter hvert klekkes. Hun holder møkkballene frie for rovdyr og uønsket soppvekst til larvene er fullvoksne, noe som gjerne tar flere måneder.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Slekten er utbredt i et begrenset område i det sørlvestlige Afrika, i Namibia og provinsene Western Cape og Northern Cape i Sør-Afrika.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata