Pablo Escobar

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Pablo Escobar
Pablo Escobar Mug.jpg
FødtPablo Emilio Escobar Gaviria
1. des. 1949[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Rionegro
Død2. des. 1993[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (44 år)
Medellín
skuddsår
Beskjeftigelse Narkotikabaron, politikerRediger på Wikidata
Embete
  • Member of the Chamber of Representatives of Colombia (1982–1983)
  • direktør (Medellín-kartelletRediger på Wikidata
Ektefelle María Isabel Santos (19761993)Rediger på Wikidata
Partner(e) María Isabel Santos (ukjent1976)Rediger på Wikidata
Søsken Dilan Santos GaviriaRediger på Wikidata
Barn Sebastián Marroquín, Manuela EscobarRediger på Wikidata
Parti Partido Liberal ColombianoRediger på Wikidata
Nasjonalitet ColombiaRediger på Wikidata
Gravlagt Medellín[5]Rediger på Wikidata
Medlem av MedellínkartelletRediger på Wikidata
Dømt forNarkotikahandel, svindel, bestikkelse
Signatur
Pablo Escobars signatur

Styrker fra det paramilitære Policía Nacional de Colombia ved liket av narkotikakongen Pablo Escobar 2. desember 1993. Drapet kom etter en femten måneder lang jakt som kostet flere hundre millioner amerikanske dollar.

Pablo Emilio Escobar Gaviria (født 1. desember 1949 i Rionegro, død 2. desember 1993 i Medellín) var en colombiansk narkobaron og leder av Medellínkartellet. Kokainsmugling fra Colombia til USA i særdeleshet gjorde Escobar til en av verdens rikeste menn. Medellínkartellet sto for 80 % av all kokain som kom til USA. Kartellet kunne tjene opptil 420 millioner dollar i uka. Ifølge anslagene tjente Medellínkartellet 40 milliarder dollar i sin storhetstid.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Pablo Escobar begynte sin kriminelle løpebane som biltyv i hjembyen Medellín. Han stjal biler, plukket dem fra hverandre og solgte dem som deler. I tillegg solgte han sigaretter til små bedrifter, samtidig som han fraktet kokain rundt om i Colombia. Slik introduserte han seg for narkotikamiljøet i Colombia.[trenger referanse]

Kokain[rediger | rediger kilde]

Han gikk deretter over til kokainsalg og begynte byggingen av Medellín-kartellet.

I 1976, da han var 26 år, giftet han seg med den 15 år gamle María Victoria, og sammen fikk de to barn.

For en del av sine enorme inntekter kjøpte han en eksklusiv hacienda, en privat dyrehage, fly og biler. Han støttet flere husprosjekt, bygde flere kirker og sponset flere fotballag, og på den måten ble han populær blant den fattige befolkningen. Pablo Escobar var en nådeløs person, og hans motto var «Plata o plomo», som betyr «sølv (penger) eller bly», noe som medførte at enten godtok man en bestikkelse, ellers ble man skutt.

Jakten på Pablo Escobar[rediger | rediger kilde]

Lenge var Pablo Escobar Colombias eget problem, de amerikanske myndighetene brydde seg lite om ham. Men da Escobars hær bombet et passasjerfly, der hensikten var å myrde presidentkandidaten César Gaviria, reagerte de amerikanske myndighetene. Det viste seg at Gaviria ikke var på flyet, men det var derimot to amerikanske statsborgere. USA og Colombia startet dermed jakten på Pablo Escobar sammen.

Han overga seg til myndighetene i 1991. Escobars krav var at han skulle få bygge sitt eget fengsel (La Catedral), noe han gjorde. Han skulle også bestemme vakter og medfanger selv. Myndighetene måtte holde seg tre kilometer unna fengselet for at avtalen skulle gjelde. Det gikk bra fram til 1992, men da myndighetene fikk mistanke om at han hadde drept to fra sitt eget kartell i fengselet, bestemte de seg for å ta seg inn i fengselet og flytte Escobar til et føderalt fengsel. Da myndighetene slo til mot fengselet klarte Escobar å rømme, og forsvant i jungelen.

Ved hjelp av overvåking og avlytting forsøkte man å finne hans gjemmested i Medellín. Oberst Hugo Martínez hadde ansvaret for operasjonen, som ble fullført etter at colombianske myndigheter sporet en samtale fra Escobars mobiltelefon. Ved pågripelsen forsøkte Escobar å flykte, men han ble skutt og drept på et hustak.

Sønnen mener at faren hans tok sitt eget liv da han skjønte at det ikke gikk an å rømme fra myndighetene. Dette mener han på grunn av at Escobar hadde fortalt ham at om han ble presset opp i et hjørne så skulle han skyte seg i venstre øre, da det var en sikker død. Pablo ble truffet av tre skudd, der det dødelige skuddet viste seg og være ved venstre øre. Mottoet til Pablo Escobar var "Heller en grav i Colombia enn en celle i USA".

Etter at Escobar ble drept smuldret Medellínkartellet opp, og kokainmarkedet ble etter hvert dominert av det rivaliserende Calikartellet, men også deres ledere ble drept av myndighetene på midten av 1990-tallet.

I andre media[rediger | rediger kilde]

Det er kommet flere bøker og filmer om kokainkongen Pablo Escobar, blant annet TV-serien Narcos som har kommet som 3 sesonger på Netflix i 2015, 2016 og 2017.[6][7] Det finnes også en annen TV-serie om Escobar, den Caracol-produserte TV-serien Escobar, el Patrón del Mal.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Encyclopædia Britannica Online, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Pablo-Escobar, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b Archive of Fine Arts, cs.isabart.org, abART person-ID 138708, besøkt 1. april 2021[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ a b GeneaStar, GeneaStar person-ID escobargaviriap[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ www.findagrave.com[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ NRK P3 Filmpolitiets anmeldelse av TV-serien Narcos sesong 1
  7. ^ NRK P3 Filmpolitiets anmeldelse av TV-serien Narcos sesong 2

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]