Pablo Escobar

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Pablo Escobar
Pablo Escobar Mug.jpg
FødtPablo Emilio Escobar Gaviria
1. desember 1949
Rionegro
Død2. desember 1993 (44 år)
Medellín
Ektefelle María Isabel Santos
Barn Sebastián Marroquín, Manuela Escobar
Beskjeftigelse Narkotikabaron, politiker, gründer
NasjonalitetColombia
Språkspansk
LivssynDen romersk-katolske kirke
Medlem avMedellínkartellet

Styrker fra det paramilitære Policía Nacional de Colombia ved liket av narkotikakongen Pablo Escobar 2. desember 1993. Drapet kom etter en femten måneder lang jakt som kostet flere hundre millioner amerikanske dollar.

Pablo Emilio Escobar Gaviria (født 1. desember 1949 i Rionegro, død 2. desember 1993 i Medellín) var en colombiansk narkobaron og leder av Medellínkartellet. Kokainsmugling fra Colombia til USA i særdeleshet gjorde Escobar til en av verdens rikeste menn. Ifølge anslagene tjente Medellínkartellet 40 milliarder dollar i sin storhetstid.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Pablo Escobar begynte sin kriminelle løpebane som biltyv i hjembyen Medellín. Han stjal biler, plukket dem fra hverandre og solgte dem som deler. I tillegg solgte han cigaretter til små bedrifter, samtidig som han fraktet kokain rundt om i Colombia. Slik introduserte han seg for narkotikamiljøet i Colombia.[trenger referanse]

Narkotika[rediger | rediger kilde]

Han gikk deretter over til kokainsalg og begynte byggingen av sitt narkotikaimperium.

I 1976, da han var 26 år, giftet han seg med den 15 år gamle María Victoria, og sammen fikk de to barn.

For en del av sine enorme inntekter kjøpte han en eksklusiv hacienda, en privat dyrehage, fly og biler. Han støttet flere husprosjekt, bygde flere kirker og sponset flere fotballag, og på den måten ble han populær blant den fattige befolkningen. Pablo Escobar var en nådeløs person, og hans motto var «Plata o plomo», som betyr «sølv (penger) eller bly», noe som medførte at enten godtok man en bestikkelse, ellers ble man skutt.

Jakten på Pablo Escobar[rediger | rediger kilde]

Lenge var Pablo Escobar Colombias eget problem, de amerikanske myndighetene brydde seg lite om ham. Men da Escobars hær bombet et passasjerfly, der hensikten var å myrde presidentkandidaten César Gaviria, reagerte de amerikanske myndighetene. Det viste seg at Gaviria ikke var på flyet, men det var derimot to amerikanske statsborgere. USA og Colombia startet dermed jakten på Pablo Escobar sammen.

Ved hjelp av overvåking og avlytting forsøkte man å finne hans gjemmested i Medellín. Det operative ansvaret hadde oberst Hugo Martínez. Etter til slutt å ha sporet en samtale fra Escobars mobiltelefon fant de ham. Ved pågripelsen forsøkte Escobar å flykte, men han ble skutt og drept på et hustak.

Etter at Escobar ble drept, smuldret Medellínkartellet opp og kokainmarkedet ble etter hvert dominert av det rivaliserende Calikartellet, men også deres ledere ble drept av myndighetene på midten av 1990-tallet.

Annet[rediger | rediger kilde]

Det er kommet flere bøker og filmer om kokainkongen Pablo Escobar, blant annet TV-serien Narcos som har blitt kommet som to sesonger på Netflix i 2015 og 2016.[1] [2] Det finnes også en annen TV-serie om Escobar, den Caracol-produserte TV-serien "Escobar, el Patrón del Mal".

Referanser[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]