PC-kabinett

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

PC-kabinett er betegnelsen på den kassen eller boksen som inneholder maskinvaren i en personlig datamaskin.

Standarder[rediger | rediger kilde]

PC-kabinettet er tilpasset komponentene det skal inneholde, vanligvis hovedkort, strømforsyning, harddisk, vifter og dvd, slik at skruehull, dimensjoner og kabelgjennomføringer passer overens. Standarder som beskriver mål og toleranser for kabinetter beregnet for stasjonære PC-er er blant andre: microATX, ATX, E-ATX og BTX.

Funksjon[rediger | rediger kilde]

Ved siden av å samle komponentene i en PC på én plass, har kabinettet også flere funksjoner: De følsomme datakomponentene beskyttes mot berøring, slag og støv. Kabinettets utforming er også styrende for grad av støydemping, luftsirkulasjon og senere utvidelsesmuligheter. Utseendet tillegges også vekt, ettersom kabinettet er en synlig del av den personlige datamaskinen. Noen PC-brukere legger mye energi ned i å modifisere, modde, kabinettet slik at det får et helt særpreget utseende. Enkelte bygger også hele kabinettet selv, for å frembringe et unikt eksemplar.

Kategorier[rediger | rediger kilde]

PC-kabinettene kommer i en rekke forskjellige utførelser, farger, størrelser og materialer. Disse kan ha ulike bruksområder. Vekten og størrelsen på kabinettet kan for eksempel være av betydning for dem som liker å dra på datatreff, mens overflatefinish og farge kan være styrende ved valg av kabinett som skal passe inn i et hjemmekinoanlegg.

Kabinettene beregnet for å inneholde personlige datamaskiner deles i dag inn i følgende kategorier:

Desktop inkludert kabinetter for HTPC (Home Theater PC)

og

Tower kabinetter som produseres i tre hovedvarianter (rangert her etter størrelse): mini- (eller mikro-), midi- og fulltower

Desktopkabinettet er et lite kabinett som kan plasseres liggende på skrivebordet, og det er relativt vanlig å plassere datamaskinens skjerm oppå det. Typiske mål er: 435 mm bredde, 340 mm dybde og fra 85 – 150 mm høyde.

Tower-variantene er kabinetter som plasseres stående på skrivebordet eller gulvet. Mini/mikro-modellene kan ha mål som dette: 200 mm bredde, 470mm dybde og 350 mm høyde. Via mellomstørrelsen midi-tower kommer man til de største fulltowermodellene som har disse typiske mål: 205 mm bredde, 540 mm dybde og 650 mm høyde.

For enda større installasjoner, for eksempel en omfangsrik server finnes egne kabinettsystemer. Disse benevnes rack, skap eller servertower.