Hopp til innhold

HTPC

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

En hjemmekino-PC, bedre kjent ved den engelske forkortelsen HTPC (home theatre personal computer), er en PC som er beregnet for bruk til visning av film eller fjernsyn. Dette er ikke en spesifikasjon som stiller krav til maskinvare eller programvare, men en betegnelse på en PC hvis hovedoppgave er å spille av media.

HTPC som kilde

[rediger | rediger kilde]

Tradisjonelt har selvstendige spillere og dekodere vært brukt som kilde for media i hjemmet. Satellittdekodere, VHS-spillere, DVD-spillere og Laserdisc-spillere har lest og formidlet signalet til skjerm og lydanlegg. Etter hvert som PC-ens inntog i samfunnet har ført til lavere priser og høyere kvalitet innen lyd- og bildeteknologi har PC-en vist seg som en effektiv, kraftig og allsidig medieprosessor. En PC kan ofte gjøre alt det enhver spiller og signalmottaker kan, ofte til lavere pris og i de aller fleste tilfeller levere større valgmuligheter som kan gi deg et bedre sluttresultat.

En HTPC vil kunne lese og spille av de aller fleste aktuelle signalkilder i tillegg til den selvfølgelige støtten for materiale lagret på harddisk og nettverksressurser som IPTV og delt media. Med et moderne skjermkort kan man også behandle og skalere video til et hvilket som helst behov tilpasset skjermens inngang, når det gjelder sideforhold, oppdateringsfrekvens og oppløsning (for eksempel HDTV-standardene). Dette kan gjøre PC-en til en alt-i-ett-boks som erstatter spillere og den kan brukes som en fullgod erstatning for en selvstendig videoprosessorer.

Maskinvare

[rediger | rediger kilde]

Det finnes ingen formelle krav til hva slags maskinvare som kreves av HTPC, men en vil ofte finne:

  • Støtte for TV-funksjonalitet (tuner for satellitt, kabel, bakkesignal)
  • Skjermkort med maskinvaredekoding av video i høy kvalitet og digital utgang (DVI, HDMI)
  • Lydkort med digital utgang (S/PDIF)
  • Fjernkontroll
  • Liten av størrelse og stille i bruk (stil og utseende som en vanlig hjemmekinokomponent)


Programvare

[rediger | rediger kilde]

Det finnes ingen krav til hva slags programvare som definerer en HTPC, men siden man i hovedsak vil navigere i systemet med en fjernkontroll finnes det spesiallaget programvare, blant annet:

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]