Pål Brekke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Pål Brekke
Paal1 tn.jpg
Pål Brekke
FødtPål Ording-Lie Brekke
23. mai 1961 (61 år)
Norge Oslo
Beskjeftigelse Seniorrådgiver ved Norsk romsenter
Solfysiker
Foredragsholder
Forfatter
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata

Pål Ording-Lie Brekke (født 23. mai 1961 i Oslo) er forsker, foredragsholder, forfatter og blogger. Han vokste opp i Arendal.

Pål Brekke har bakgrunn som solfysiker ved Institutt for Teoretisk Astrofysikk der han i 1993 tok sin doktorgradavhandling. Fagfelt var observasjoner og tolkning av solens ultraviolette spektrum og har benyttet data fra både Spacelab 2 på romferge Challenger og fra ulike rakett- og satellitt-instrumenter. Han var en sentral del av den norske deltagelsen i solsatellitten SOHO (Solar end Heliospheric Observatory), et samarbeidsprosjekt mellom ESA og NASA. Fra 1995 til 1999 var han en del av operasjonsteamet til SOHO ved NASA Goddard Space Flight Center i USA.

I perioden 1999-2004 arbeidet han for den europeiske romorganisasjonen ESA (European Space Agency). Han var ansatt som nestleder for SOHO-prosjektet – et av historiens mest vellykkede romprosjekter. Han var stasjonert ved SOHO kontrollsenteret på NASAs Goddard Space Flight Center like utenfor Washington D.C. Flyttet tilbake til Norge i 2004 og er nå ansatt ved Norsk romsenter som seniorrådgiver innen romforskning og jordobservasjon.

Brekke har publisert mer enn 40 vitenskapelige publikasjoner om Solen og Sol-Jord vekselvirkning. Han har bidratt til popularisering av romforskning gjennom flere artikler og utallige foredrag i inn og utland. Han brukes ofte i nyhetsmedier og populærvitenskapelige programmer på radio og TV og er sitert en rekke ganger i store internasjonale nyhetsmedier (som CNN, USA Today, BBC, Der Spiegel etc.).

2004 - : Seniorrådgiver ved Norsk romsenter

2009 – : Ekstern styrerepresentant ved Universitetet i Tromsø

2012 – : Amanuensis II ved Universitetssenteret på Svalbard

Priser[rediger | rediger kilde]

  • Mottok et Fulbright stipend i 1994
  • ESAs Exceptional Achievement Award i 2002
  • International Academy of Astronautics (IAA)´s The Laural Team Achievement Award i 2003

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]