Hopp til innhold

Oxysternon festivum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Oxysternon festivum
Oxysternon festivum, hann
Nomenklatur
Oxysternon festivum
(Linnaeus, 1767)
Populærnavn
skarabéer
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
FamilieSkarabider
UnderfamilieGjødselgravere
TribusPhanaeini
Økologi
Habitat: terrestrisk, knyttet til møkk
Utbredelse: Neotropisk


Oxysternon festivum er en bille som hører til familien skarabider (Scarabaeidae). Disse billene har larver som utvikler seg i møkk som de graver ned.

En middelsstor (18-25 millimeter), høyt hvelvet, kort og kraftig, blank, vanligvis rødlig metallisk gjødselbille. Hodet er mørkt, pronotum gjerne grønnlig foran og på sidene. Hodet er skovlformet og danner en halvsirkel sett ovenfra. Hannen har et langt, rett horn i pannen og en uthuling foran på pronotum, denne er kantet med en høy kjøl reiser seg til et flatt horn på hver side. Pronotum er trukket ut til en spiss i midten bak og dekker scutellum. Dekkvingene er korte og brede med dype lengdefurer. Beina er kraftige gravebein. Hunnen mangler hannens horn og utvekster på pronotum, og dette har svarte tegninger.

Disse billene ruller møkk sammen til baller og graver dem ned, ofte ganske dypt, i bakken. Hannen og hunnen samarbeider om dette, men når gangen er ferdig og etter at de har paret seg, flyr hannen bort mens hunnen blir igjen i gangen for å ta seg av larvene som etter hvert klekkes. Hun holder møkkballene frie for rovdyr og uønsket soppvekst til larvene er fullvoksne, noe som gjerne tar flere måneder.

Utbredelse

[rediger | rediger kilde]

Arten er utbredt i det nordøstlige Sør-Amerika (Guyana, Fransk Guyana, Brasil).

Systematisk inndeling

[rediger | rediger kilde]
Hunn
Treliste


Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata