Oviraptor

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Oviraptor
Nomenklatur
Oviraptor philoceratops
Osborn, 1924
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeRyggstrengdyr
KlasseKrypdyr
OrdenSaurischia
FamilieOviraptoridae
Økologi
Habitat: På land
Utbredelse: Mongolia

Oviraptor er en liten dinosaurart av typen theropoder, som levde i Mongolia. Den ble funnet av paleontologen Roy Chapman Andrews, og først beskrevet av Henry Fairfield Osborn, i 1924. Navnet kommer fra Latin for «Eggtyv», og henviser til det faktum at den første fossilen som ble oppdaget på toppen av en haug sammen med Protoceratopsegg, og det spesifikke navnet philoceratops betyr «Ceratopsiaelsker», også er resultat at funnet. I en forskningsartikkel fra 1924, forklarte Osborn at navnet ble gitt på grunn av Oviraptors skalles nærhet til reiret (det ble skilt fra eggene etter bare 10 cm sand). Likevel foreslo Osborn at navnet Oviraptor «kan villede oss helt i forhold til sine spisevaner og sin karakter».[1] På 1990-tallet, beviste oppdagelsen av hekkende oviraptorider som Citipati at Osborn var riktig i sin antakelse når det gjaldt navnet. Disse funnene viste at eggene trolig tilhørte Oviraptor selv, og at eksemplaret ble faktisk ruget på eggene sine, men at den døde på i reiret.

Oviraptor levde i slutten av campanium-alderen i kritt-perioden, for om lag 75 millioner år siden, bare et definitivt eksemplar er kjent (med tilhørende egg), fra Djadokhtaformasjonen i Mongolia, men et mulig andre eksemplar (også med egg) kommer fra den nordøstlige regionen av Indre Mongolia, Kina, i et område som heter Bayan Mandahu.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Osborn, H.F. (1924). "Three new Theropoda, Protoceratops zone, central Mongolia." American Museum Novitates, 144: 12 pages, 8 figs.; (American Museum of Natural History) New York. (11.7.1924).
  2. ^ Dong and Currie, P. (1996). "On the discovery of an oviraptorid skeleton on a nest of eggs at Bayan Mandahu, Inner Mongolia, People's Republic of China." Canadian Journal of Earth Sciences, 33: 631-636.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]