Hopp til innhold

Roy Chapman Andrews

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Roy Chapman Andrews
Født26. jan. 1884[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Beloit
Død11. mars 1960[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (76 år)
Peninsula Community Hospital
BeskjeftigelseOppdagelsesreisende, paleontolog, skribent, zoolog Rediger på Wikidata
Embete
Utdannet vedColumbia University
Beloit College
EktefelleYvette Borup Andrews
NasjonalitetUSA
GravlagtOakwood Cemetery[5]
Medlem avThe Explorers Club
UtmerkelserVega-medaljen (1937)
Charles P. Daly Medal (1935)
Hubbard-medaljen (1931)
Honorary Scout

Roy Chapman Andrews (1884–1960) var en gulvvasker, konservator og paleontolog fra USA, med utdannelse innen biologi. Hans viktigste funn var en rekke dinosaurreir med forstenede egg i Gobi-ørkenen i Mongolia, noe som var et stort fremskritt for paleontologien, da oppdagerne før denne oppdagelsen trodde dinosaurene fødte levende unger.

Som ung var hans store drøm å arbeide for ved American Museum of Natural History i New York, en drøm som gikk i oppfyllelse da han ble ansatt som gulvvasker i 1906. Fra gulvvasking arbeidet han seg oppover i gradene til han ble leder for en ekspedisjon 16 år senere. Ekspedisjonen gikk til Mongolia for å lete etter dinosaurfossiler i Gobi-ørkenen. Han gjorde mange store funn ved Erenhot og andre steder, men arbeidet under veldig harde forhold. Mongolia var plaget av voldsomme sandstormer og ville dyr, og ved siden av dette var russiske og kinesiske styrker i krig, noe som gjorde veiene utrygge. På grunn av dette var Roy og hans lag alltid tungt bevæpnet, noe som viste seg å komme til nytte en rekke ganger.

En nesten meterlang hodeskalle fra et til da ukjent rovdyr finn navnet Andrewsarchus etter Andrews. Dette er trolig det største kjøttetende landlevende pattedyret som har levd, og et av de mest spektakulære funnene fra Andrews' Mongolia-ekspedisjon.

Bibliografi

[rediger | rediger kilde]

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ a b Encyclopædia Britannica Online, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Roy-Chapman-Andrews, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Proleksis Encyclopedia, Proleksis enciklopedija-ID 8653[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b Autorités BnF, BNF-ID 14580527n[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ a b Store norske leksikon, Store norske leksikon-ID Roy_Chapman_Andrews[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Find a Grave[Hentet fra Wikidata]