Oude IJssel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Oude IJssel
Alte Issel
Isselbrücke Doetinchem.jpg
Bru over Issel ved Doetinchem
LandTyskland, Nederland
Lengde80 km
Nedbørfelt1 208 km²
MiddelvannføringPegel Doesburg: 9,44 /s
StartBorken i Nordrhein-Westfalen
  – Høyde56 moh.
  – Koord.   51°47′39″N 06°49′50″Ø
MunningSamløp med IJssel
  – Høyde9,3 moh.
  – Koord.   52°00′45″N 06°07′40″Ø

Oude IJssel, eller Alte Isseltysk, (begge navnene betyr «Gamle IJssel») er en elv i Tyskland og Nederland og er en av sideelvene til IJssel fra høyre med en lengde på 80 kilometer. IJssel er en av grenene i Rhindeltaet og Oude IJssel var den øvre leien til IJssel frem til man gravde ut en kanal til Rhinen, sannsynligvis i romertiden.

Rhinen ble da det største bidraget til IJssel, selv om relativt lite av vannet i Rhinen renner denne veien og inn i IJssel–systemet. Forskjellige sideelver kan likevel gi ganske mye vann til den totale vannføringen i elven, for eksempel elvene Berkel og Schipbeek. IJssel er den eneste grenen av Rhindeltaet som mottar sideelver istedenfor å spre seg ut i flere grener. Bare nær munningen av IJssel deler den seg opp i flere grener i det mindre IJsseldeltaet.

Kilden til Oude IJssel ligger nær Borken i Nordrhein-Westfalen i Tyskland. Elven renner først sørvestover før den nesten når Rhinen nær Wesel, hvor den snur nordvestover. Etter Isselburg krysser elven grensen til Nederland (og provinsen Gelderland). Elven fortsetter ved å renne gjennom Doetinchem før den munner ut i IJssel ved Doesburg.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Busch, Wilhelm & Kreymann, Heinrich (1835). Die Issel und ihre Fischfauna: Erkundungen an einem Fliessgewässer in Nordrhein-Westfalen. Kleve: Boss. ISBN 3-89413-998-6.