Osorius

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Osorius
Osorius latipes
Nomenklatur
Osorius
Latreille, 1829
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
FamilieKortvinger
UnderfamilieOsoriinae
Økologi
Antall arter: ca. 260
Utbredelse: alle verdensdeler
Inndelt i

Osorius er en slekt av biller som hører til familien kortvinger (Staphylinidae).

Utseende[rediger | rediger kilde]

Små (2-5 millimeter), langstrakte, jevnbrede kortvinger, som oftest mørkt fargede. Ellers kan de varierer en del i utseende og ligner ofte på andre underfamilier, særlig tannkortvinger (Oxytelinae). Noen arter er påfallende flate. Et god kjennetegn er at bakkroppen ikke har markerte sidekanter. Hodet er forholdsvis stort og bredt med nokså små fasettøyne. Noen arter har hornlignende utvekster i pannen. Hos en del arter har kroppen markerte lengderibber. Pronotum er forholdsvis smalt og kan være sylindrisk eller mer eller mindre hjerteformet. Dekkvingene er temmelig korte, bakkroppen lang og smal, sylindrisk til avflatet. Beina er temmelig korte.

Levevis[rediger | rediger kilde]

I alle fall noen arter lever under barken på døde trær. Andre lever på sandete elvebredder, i død ved eller i løvstrø. Noen holder til i trekroner, og en del ser ut til å være knyttet til maur og termitter.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Gruppen forekommer over nesten hele Jorda, men mest i tropene.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Det synes noe uklart hvem som bør krediteres for beskrivelsen av denne slekten. Autor har blitt angitt som Dejean (1821), Latreille (1825) og Guérin-Méneville (1829) i tillegg til Latreille (1829).

Treliste

Liste over artene[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]