Osoriinae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Osoriinae
Plastus shanghaiensis
Plastus shanghaiensis
Vitenskapelig(e)
navn
:
Osoriinae
Erichson, 1839
Norsk(e) navn:
Hører til: Kortvinger, Polyphaga,
biller,
insekter
Antall arter: 37 i Europa, ikke i Norge
Habitat:
Utbredelse: alle verdensdeler
Delgrupper:

Osoriinae er en gruppe av biller som hører til familien kortvinger (Staphylinidae). Denne underfamilien er representert med 37 arter i Mellom- og Sørvest-Europa, nordligst i Tyskland og Polen.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Små (2-5 millimeter), langstrakte, jevnbrede kortvinger, som oftest mørkt fargede. Ellers kan de varierer en del i utseende og ligner ofte på andre underfamilier, særlig tannkortvinger (Oxytelinae). Noen arter er påfallende flate. Et god kjennetegn er at bakkroppen ikke har markerte sidekanter. Hodet er forholdsvis stort og bredt med nokså små fasettøyne. Noen arter har hornlignende utvekster i pannen. Hos en del arter har kroppen markerte lengderibber. Pronotum er forholdsvis smalt og kan være sylindrisk eller mer eller mindre hjerteformet. Dekkvingene er temmelig korte, bakkroppen lang og smal, sylindrisk til avflatet. Beina er temmelig korte.

Levevis[rediger | rediger kilde]

I alle fall noen arter lever under barken på døde trær. Andre lever på sandete elvebredder, i død ved eller i løvstrø. Noen holder til i trekroner, og en del ser ut til å være knyttet til maur og termitter.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Fauna Europaea Web Service Version 2.4 (2011) Utbredelsesdatabase for europeiske dyr: [1] Arkivert 2. juni 2017 hos Wayback Machine.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]