Oslo Filharmoniske Kor

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Oslo Filharmoniske Kor
Stiftet1921[1]
DirigentTerje Kvam (19831987)[2]
Tore Erik Mohn (19952006)[3]
Oskar Raaum (19641982)[4]
Øystein Fevang (2006–)[5]
Nettstedhttps://ofo.no/no/om-oss/oslo-filharmoniske-kor

Oslo Filharmoniske Kor (OFK) er Oslo-Filharmoniens vokale hovedsatsing. Koret arrangerer også egne konserter i inn- og utland.

Filharmonisk Selskaps Orkester ble opprettet i 1919. Orkesterets første sesong ble avsluttet med Beethovens 9. symfoni i samarbeide med Cæciliaforeningen. Selskapet forsto at det var behov for et permanent kor for at symfoniorkestret skulle kunne fremføre musikk som krevet kor. I 1921 ble derfor Filharmonisk Selskaps Kor opprettet. Korets første instruktør var Maja Flagstad. Debutkonserten ble holdt i januar 1922. Koret ble organisert som en egen Korforening med en viss selvstendighet fra 1923. Beethovens 9. symfoni sto på programmet hvert år fram til 1935 og er blitt kalt korets «kjenningsmelodi». En av korets største suksesser startet i sesongen 1930/31 med uroppførelsen av Ludvig Irgens-Jensens Heimferd. Verket er senere oppført tolv ganger. Oppførelsen 4. november 1940 ble stanset av det nazistiske kulturdepartementet med begrunnelse av at publikum ville kunne legge inn aktuelle begivenheter i teksten og «lage ytterst uheldige demonstrasjoner». Korets styre nedla da virksomheten, og koret opphørte fram til 1947. Ved gjenopprettelsen ble det opprettet en fast korinstruktørstilling.

Siden 2008 har koret vært fast tattookor i forestillingene til Norsk Militær Tattoo i Oslo Spektrum, redigerte utdrag av forestillingene har blitt sendt på NRK1 i de aktuelle årene.[6]

Da orkesteret skiftet navn i 1979, skiftet også koret navn til Oslo Filharmoniske Kor.

Koret ble reorganisert i 1983 med sterkere integrering i Filharmonisk Selskap. Det skulle ikke lenger være en selvstendig korforening med eget styre og generalforsamling, men ble ført inn under Selskapets styringsorganer. Korets dirigent ble bindeleddet mellom kor og orkester, blant annet gjennom deltagelse i selskapets repertoarutvalg. Selv skulle koret bidra til den daglige administrasjonen gjennom et arbeidsutvalg sammensatt av stemmeførere og en formann.

Antallet sangere har variert mellom 80 og 150.

Kunstnerisk leder[rediger | rediger kilde]

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ www.nb.no[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ www.nb.no[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ web.archive.org[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ www.nb.no[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ snl.no[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ Offisielle programmer for Norsk Militær Tattoo i perioden

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]