Orkanen Rita

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Orkanen Rita
Kategori 5-tropisk orkan (SSO)
Rita 9-20-05 1835UTC.jpgOrkanen Rita 21. september 2005 (00:45 UTC)
Dannet 18. september 18 2005
Oppløst 26. september 2005
Kraftigste
vinder
285 km/h (80 m/s) (1 minutts varighet)
Laveste lufttrykk 895 mbar (hPa; 26.44 inHg)
Døde 97 - 125
Kostnad 12 milliarder dollar
Områder
rammet
Turks- og Caicosøyene, Bahamas, Florida (USA), Cuba, Louisiana og Texas
En del av
Den atlantiske orkansesongen 2005

Orkanen Rita var den syttende stormen og den femte orkanen i den atlantiske orkansesong i 2005. Den forårsaket stor skade i New Orleans, der flomvann igjen brøt gjennom dikene og oversvømmet flere bydeler som like før var blitt tørrpumpet etter orkanen Katrina drøyt tre uker tidligere.

Den rammet først Bahamas (som tropisk storm), Cuba og delstaten Florida (som orkan), kom så ifølge det føderale National Hurricane Center i USA opp i kategori 5-intensitet kort etter at den kom inn i Mexicogulfen, men punkterte noe og nådde kysten som kategori 3-orkan av Mexicogulfen tidlig på morgenen 24. september i den aller vestligste delen av Louisiana, tett ved Port Arthur og Beaumont i Texas.

Det ble igangsatt evakuering av store områder flere dager før orkanen nådde land. Godt over to millioner bler evakuert fra texaskysten og store deler av det sørvestlige Louisiana; evakueringen gikk vesentlig lettere enn den i forbindelse med Katrina en knapp måned før, selv om mange biler strandet fordi de ikke hadde fått nok bensin på tankene.

Lenge så det ut som om orkanen hadde kurs mot Galveston og USAs fjerde største byområde Houston, men etterhvert ble det klart at orkanen ville treffe mer mot øst. Galveston, den gang en av USAs mest betydningfulle byer, ble rammet av en lignende orkan i 1900 og fullstendig smadret. Med rundt 8 000 dødsofre har 1900-orkanen rekorden som landets største naturkatastrofe.

USAs største oljeraffineri ligger i Galveston-Houston-området. Her er omkring 13 prosent av landets oljeraffineringskapasitet.

Det var også en sterk frykt for at Rita ville føre til så store nedbørmengder i den østlige utkanten av stormsystement at de midlertidig reparerte dikene rundt New Orleans kunne briste på nytt, og derfor ble en invitasjon til flyktninger om å vende hjem til byen reversert, og ny evakueringsordre gitt.

Allerede før orkansenteret nådde kysten, ble to allerede svekkede diker i New Orleans overveldet ca. kl. 08.00 lokal tid 23. september, og vann strømmet inn i to østlige bydeler som også var blitt oversvømmet under den forrige orkanen. Et tredje dike brast noe senere slik at en østlig forstad også ble satt under vann.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]