Orkanen Ike

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Orkanen Ike
Kategori 4-orkan (SSO)
Hurricane Ike off the Lesser Antilles.jpgOrkanen Ike 4. september 2008 ved maks instensitet.
Dannet 1. september 2008
Oppløst 14. september 2008
Kraftigste
vinder
230 km/h (65 m/s) (1 minutts varighet)
Laveste lufttrykk 935 mbar (hPa; 27.62 inHg)
Døde 103 direkte dødsfall, 92 indirekte
Kostnad 37.6 milliarder dollar (2008 USD)
Områder
rammet
Bahamas, Turks- og Caicosøyene, Haiti, Den dominikanske republikk, Cuba og USA
En del av
Den atlantiske orkansesongen 2008

Orkanen Ike var den niende stormen og femte orkanen i den atlantiske orkansesongen 2008. Ike ble dannet som det niende tropiske lavtrykket den 1. september og oppgradert til den tropiske stormen Ike samme dag. Ike ble 3. september oppgradert til en kategori 4-orkan.

Stormhistorie[rediger | rediger kilde]

Ikes bane.

National Hurricane Center begynte 29. august 2008 å følge en tropisk bølge utenfor kysten av Afrika. Etter en stund begynte et urolig værområde knyttet til den tropiske bølgen å vise tegn til utvikling. 1. september hadde det utviklet seg til det niende tropiske lavtrykk. Lavtrykket økte i styrke og ble samme dag oppgradert til den tropiske stormen Ike. Stormen dannet seg i og fulgte samme bane som orkanen Hanna bare tre dager tidligere.[1] 3. september begynte Ike å øke i styrke igjen. Ved hjelp av satellitter så man at et øye begynte å ta form og Ike økte i styrke til rett under orkanstatus. Øyet fortsatte å utvikle seg og senere samme dag ble Ike oppgradert til en kategori 1-orkan. Takket være svært gunstige forhold begynte nå Ike å styrkes i et eksplosivt tempo og bare tre timer etter å ha blitt oppgradert til orkan ble Ike oppgradert til en kategori 3-orkan. I løpet av disse tre timene økte orkanens vindstyrke til 185 km/t og trykket falt med 24 mbar. Ike fortsatte å øke i styrke og ble videre oppgradert til en kategori 4-orkan tre timer senere.

4. september nådde Ike sin toppstyrke på 230 km/t, med et trykk på 935 mbar, noe som gjorde stormen til den kraftige så langt i den atlantiske orkansesongen 2008. Ike ble nå forventet å svekkes noe. Den eksplosive intensiveringen hadde da vart i rundt 24 timer, Ike hadde gått fra å være en tropisk storm til å være en kategori 4-orkan, med et trykkfall på 61 mbar. Ike begynte som forventet å svekkes, og om ettermiddagen 4. september var Ike med vinder på 215 km/t bare så vidt en kategori 4-orkan. Natt til 5. september viste Ike tegn til å styrkes igjen, men det varte ikke lenge. Ike fortsatte å svekkes utover 5. september, men dette stoppet neste dag, og Ike ble igjen klassifisert som en «ekstremt farlig» kategori 4-orkan.

Ike gjorde landfall på Cuba som en kategori 3-orkan. Ike noe svekket i løpet av ferden over øya og var en kategori 2-orkan da den traff land i Texas 13. september. Ike ble raskt svekket over Texas og ble samme dag nedgradert til en tropisk storm og videre til tropisk lavtrykk dagen etter.

Forberedelser[rediger | rediger kilde]

I Florida ba guvernør Charlie Crist befolkningen om å være på vakt, mens på Key West beordret myndighetene 6. september alle turister og besøkende til å evakuere. FEMA begynte samtidig arbeidet med å plassere kriseteam i Florida og langs gulfkysten.

Haiti ble store deler av befolkningen i Gonaïves evakuert, mens på Turks- og Caicosøyene dro innbyggere fra øyene med fly i påvente av at orkanen skulle treffe.

Konsekvenser[rediger | rediger kilde]

Turks- og Caicosøyene[rediger | rediger kilde]

På Turks- og Caicosøyene ble det meldt om store materielle skader. Audley Astwood, en radioreporter, uttalte til CNN at «nærmere 50 prosent av husene på Grand Turk enten var ødelagt eller hadde mistet taket».[2]

Hispaniola[rediger | rediger kilde]

Ike førte til flom på Haiti, som allerede var blitt rammet hardt av Fay, Gustav og Hanna. Den humanitære krisen i Haiti ble sterkt forverret som følge av orkanens herjinger. 74 mennesker mistet livet i Haiti, de fleste i kystsamfunnet Cabaret som regelrett ble skylt vekk av flomvann og jordras.

Én person mistet livet i Den dominikanske republikk etter å ha fått et fallende tre over seg.

USA[rediger | rediger kilde]

På grunn av orkanens styrke stengte Texas mange av sine oljeraffinerier. Fordi mange av USAs oljereserver ligger i Texas steg prisene på olje og bensin. Ni personer er så langt bekreftet omkommet i USA som følge av Ike.[3]

Texas[rediger | rediger kilde]

Store deler av byen Galveston ble oversvømmet idet Ike gjorde landfall i Texas. Mer enn 4 millioner mennesker ble strømløse. Den norske sjømannskirken i Houston ble hardt skadet, og kirketårnet knakk i den kraftige vinden.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Tropiske sykloner i den atlantiske orkansesongen 2008

ArthurBerthaCristobalDollyEdouardFayGustavHannaIkeJosephineKyleLauraMarcoNanaOmarTD 16Paloma

Saffir-Simpson orkanskala
TD TS 1 2 3 4 5