Den tropiske stormen Fay

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fay 19. august 2008
Fays bane

Den tropiske stormen Fay var den sjette tropiske stormen i den atlantiske orkansesongen 2008. Fay har krevd flere menneskeliv, blant annet på Haiti hvor 50 mennesker ble drept i en bussulykke som en direkte følge av Fay. I Florida ble dødstallet først oppgitt til elleve og i Georgia til ett dødsfall.[1] Totalt omkom 36 mennesker på grunn av Fay.

Stormhistorie[rediger | rediger kilde]

Den tropiske stormen Fay oppsto i forbindelse med en tropisk bølge i det nordøstlige Karibia i midten av august. Systemet førte med seg kraftig over Leewardøyene og Puerto Rico før det dreide vestover. 15. august ble systemet gitt navnet Den tropiske stormen Fay. Senere samme dag førte Fay til kraftig nedbør på Hispaniola-øya, noe som forårsaket fare for flom. 18. august traff stormen land i Florida. Stormen førte med seg flom og mye vind over store deler av det østlige Florida. Etter å ha gått ut mot Atlanterhavet snudde Fay vestover igjen og krysset nordlige Florida 22. august. Fay fortsatte å gå i «sikk-sakk» fra hav til land, noe som gjorde den til den første stormen som noen gang har truffet land i Florida fire ganger.

Flom på Merritt Island som følge av Fay

Fay ble svekket på sin ferd langs den nordlige kysten av Mexicogulfen og ble 24. august nedgradert til en tropisk depresjon.[2] 28. august gikk Fay endelig i oppløsning.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Fay weakens to tropical depression». CNN. 24. august 2008. Besøkt 24. august 2008. 
  2. ^ CNN

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Tropiske sykloner i den atlantiske orkansesongen 2008

ArthurBerthaCristobalDollyEdouardFayGustavHannaIkeJosephineKyleLauraMarcoNanaOmarTD 16Paloma

Saffir-Simpson orkanskala
TD TS 1 2 3 4 5