Charlie Crist

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Charlie Crist
Charlie Crist official portrait crop.jpg
Født24. juli 1956[1] (63 år)
Altoona
Ektefelle Carole Crist (2008–)
Utdannet ved Wake Forest University, Florida State University (–1978)[2], Cumberland School of Law (–1981)[2], St. Petersburg High School (–1974)[2]
Beskjeftigelse Politiker, advokat[2], American Football-spiller
Parti Det republikanske parti, Det demokratiske parti
Nasjonalitet USA
Signatur
Charlie Crists signatur

Charles Joseph Crist jr. (født 24. juli 1956 i Altoona i Pennsylvania i USA) er en amerikansk uavhengig politiker som tidligere representerte Det republikanske parti. Han var guvernør i delstaten Florida fra 2007 til 2011.

Hans far, Charlie Crist sr., var gresk-kypriot, og moren, Nancy Lee, skotsk-irsk amerikaner. Familien flyttet fra Pennsylvania til Florida da Charles var liten. Han gikk på St. Petersburgh High School og studerte senere ved Wake Forest University og ved Florida State University, og avsluttet med en grad i rettsvitenskap fra Cumberland School of Law i Alabama.

Christ arbeidet dels som advokat og som assistent for senatoren Connie Mack III. Han innledet sin egen politiske løpebane i 1992 i statssenatet for Florida. I 1998 forsøkte han uten hell å bli senator i USAs kongress. Ett år etter gjorde guvernør Jeb Bush ham til stedfortredende handelsminister (Department of Business and Professional Regulation) i hans Florida-regjering. Mellom 2000 og 2003 var han undervisningskommisjonær i Florida (Education Commissioner), et embede som etterhvert ble avskaffet og lagt sammen med utdannelsesdepartementet. Fra 2003 var han så justisminister (Attorney General) i Florida.

I 2006 ble han nominert av sitt parti til guvernørskandidat i Florida, og ble valgt til dette embede. Han tiltrådte i januar 2007. Kort etter gikk han inn for å avskaffe avstemningscomputere, ettersom man i Florida har hatt en rekke dårlige erfaringer med slike.

Senatorvalget i 2010[rediger | rediger kilde]

Se Floridas valg til USAs senat 2010 for egen artikkel om valget.

Crist hadde lenge bestemt seg for å stille til valg som senator for Florida.[3] Da Mel Martinez trakk seg, utnevnte han vennen George LeMieux til plassen. LeMieux skulle holde «setet varmt» frem til kongressvalget i 2010. Men på grunn av at Crist støttet president Barack Obamas finansstimulipakke ble han mindre populær i eget parti. Et bilde hvor han klemte presidenten ble særlig brukt mot han. Speakeren i Representantenes hus i Florida, Marco Rubio, stilte også opp, og så ledet etterhvert på meningsmålinger med over 20 prosentpoeng. 29. april 2010 erklærte dermed Crist at han ville stille i valget som uavhengig kandidat, og gjorde senatorvalget til et tremannsvalg.[4]

Guvernørvalget i 2014[rediger | rediger kilde]

I juli 2013, ble det annonsert at Crist ville gi ut en bok han holdt på å skrive.[5][6] Utgivelesen ble tolket som et tegn på at han ville stille til valg i guvernørvalget i 2014. Boken ble gitt ut i februar, 2014 og het The Party's Over: How the Extreme Right Hijacked the GOP and I Became a Democrat.[7][8] I boken forklarer Crist hvorfor han meldte overgang fra Det republikanske partiet, og medlem av Det demokratiske partiet.[9]

1. november 2013 meldte Crist seg som kandidat til vervet som guvernør på vegne av Det demokratiske partiet.[10] Crist tapte til fordel for Rick Scott i guvernørvalget i 2014.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Forgjenger:
 Jeb Bush 
Floridas guvernør
Etterfølger:
 Rick Scott