Den tropiske stormen Marco

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Den tropiske stormen Marco var den trettende navngitte stormen i den atlantiske orkansesongen 2008.

Med radius på bare 20 km var Marco en ekstremt liten storm. Dette gjør stormen muligens til den minste tropiske syklonen noen gang registrert. Forrige rekordholder var syklonen Tracy i 1974, med en radius på 50 km. En eventuell bekreftelse på at Marco er den minste registrerte syklonen noen gang vil først komme når en endelig rapport om stormen offentliggjøres.

Stormhistorie[rediger | rediger kilde]

Et stort lavtrykksområde utviklet seg 3. oktober over det nordvestlige karibiske hav. Systemet dro i løpet av de neste dagene sakte vestover mot Yucatanhalvøya, men forble dårlig organisert. Systemet dro over Yucatanhalvøya og inn i den sørlige delen av Campechebukta 6. oktober. Systemet fortsatte å organisere seg og ble senere samme dag oppgradert til tropisk lavtrykk. Informasjon fra en orkanjeger indikerte at systemet hadde utviklet seg til en tropisk storm med vinder på 100 km/t. National Hurricane Center navnga da systemet den tropiske stormen Marco.

National Hurricane Center informerte om at Marco var en ekstremt liten tropisk syklon og at størrelsen gjorde det vanskelig å bruke satellittbilder for å fastslå styrken. NHC regnet med at Marco ville gjøre landfall i Veracruz 7. oktober. Marco traff land og gikk raskt i oppløsning over det sentrale Mexico.

Forberedelser og skader[rediger | rediger kilde]

Regjeringen i Mexico sendte ut et stormvarsel for Mexicogulfen fra Tuxpan til Punta El Lagarto kort tid etter at Marco var blitt oppgradert til tropisk storm. Samme dag utvidet regjeringen stormvarselet til også å gjelde gulfen opp til Cabo Rojo. Det ligger mange oljeanlegg i området hvor Marco ble dannet, men man valgte ikke å avbryte produksjonen. Kraftig regn førte til noe flom i kystbyer nær Veracruz.

Tropiske sykloner i den atlantiske orkansesongen 2008

ArthurBerthaCristobalDollyEdouardFayGustavHannaIkeJosephineKyleLauraMarcoNanaOmarTD 16Paloma

Saffir-Simpson orkanskala
TD TS 1 2 3 4 5