Orkanen Paloma

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Orkanen Paloma
Paloma 2008-11-08 at 1835 UTC.jpg
Orkanen Paloma 8. november 2008
Varighet: 5.10. november 2008
Høyeste vindhastigheter: 145 mph (230 km/h)
Totale skader (i USD): $1,4 milliarder (2008 USD)
Antall døde: 1 direkte
Berørte områder: Caymanøyene, Cuba

Orkanen Paloma var den syttende tropiske syklonen, sekstende tropiske stormen, åttende orkanen og femte større orkanen i den atlantiske orkansesongen 2008. Paloma utviklet seg fra et kraftig tropisk uværsområde utenfor kysten av Belize og Honduras 5. november 2008. Området hadde da utviklet seg sakte til et tropisk lavtrykk. Neste dag økte Paloma i styrke til en kategori 2-orkan og senere til kategori 3. Tidlig den 8. november fortsatte Paloma å øke i styrke og nådde kategori 4, før den svekket seg til kategori 3 kort tid før den gjorde landfall i Santa Cruz del SurCuba. Paloma svekket seg til tropisk storm og senere tropisk lavtrykk på sin ferd over Cuba den 9. november.

Konsekvenser[rediger | rediger kilde]

Caymanøyene[rediger | rediger kilde]

Grand Cayman ble det rapportert om trær som var blitt revet overende, strømbrudd og flom enkelte steder. Alle hovedveiene var dog kjørbare etter at orkanen hadde passert. Det elektriske systemet ble på deler av øya skadet.

Cayman Brac, øst for Grand Cayman, opplevde kraftige vinder som blåste vekk tak på noen bygninger. Ifølge kaymanske Hazard Management Committee ble det ikke rapportert om dødsfall. På et provisorisk nødsenter kollapset deler av taket. Distriktkommisjonæren på Cayman Brac uttalte at 90 % av bygningen var skadet og at omkring 500 personer hadde søkt ly. Regjeringen jobber med en plas for midlertidig innkvartering av innbyggerne på øya.

Cuba[rediger | rediger kilde]

Kubanske myndighetspersoner uttalte at Paloma ikke hadde gjort like stor skade på øya som Gustav og Ike tidligere i sesongen. Paloma førte dog til brudd på strøm- og telefonlinjer og et større kommunikasjonstårn ble skadet. I Santa Cruz del Sur ble en rekke hus skadet eller ødelagt.

Tropiske sykloner i den atlantiske orkansesongen 2008

ArthurBerthaCristobalDollyEdouardFayGustavHannaIkeJosephineKyleLauraMarcoNanaOmarTD 16Paloma

Saffir-Simpson orkanskala
TD TS 1 2 3 4 5